EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A szulákfélék nemzetségébe tartozik, Spanyol nyelvterületen batáta. A trópusi klímát kedveli, ezért Európában nemigen termesztik. Közép-amerikai eredetű zöldség, mely nagyon elterjedt, eszik Japántól Ugandáig, Koreától Új-Zélandig. A legnagyobb termelő természetesen Kína.
Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű. Célszerű a közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Hámozás után tegyük vízbe.
Miért jó?
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Hogyan fogyasszuk?
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Remek alapanyaga lehet az egyéni kísérletezéseknek, általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya felhasználási módjaihoz hasonlít a felhasználási területe. Trópusi termesztő helyein - ahol a mennyiség nem akadály, hiszen az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik és egyes fajtákon több kilós gumóóriások is előfordulnak -, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle.
Amerikában nemzeti eledel, főként a déli állomokban és főleg ősszel, a Hálaadás napja táján, például kandírozva pulyka és sonka mellé. Kentuckyban a sült édesburgonya szeleteket szalonnás pirítóson eszik.
Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.
Paleo édesburgonya chips recept
hozzávalók / 2 adag
0.5 kg édesburgonya
1 ek kacsazsír (akár el is hagyhatjuk)
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Megpucoljuk, majd legyaluljuk az édesburgonyát. Érdemes legalább fél kilót elkészíteni, mert sütés közben kevesebb lesz a mennyiség. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, belerakjuk a már legyalult burgonyát. Ez már tényleg ízlés kérdése, mert zsiradék nélkül is készíthetjük, de az íze kedvéért rákanalazhatunk egy kis kacsazsírt. Sózzuk, borsozzuk, süssük 10-15 percig. Amint megsültek, kiborítjuk egy tálba, rányomjuk a fokhagymát, összekeverjük, és már ehetjük is.