EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.18
Facebook E-mail
/

csokimikulas.jpg

Piros, kék, sőt már zöld sztaniol-köntösben, macival a kézben, de akad virgácsot markoló, amolyan igazi zord tekintetű Mikulás is a boltok polcain. Annyira bőséges a választék, hogy még a legbuzgóbb csokoládégurman is enyhe zavarba jön a kínálat láttán.

Lássuk tehát, mire figyeljünk oda, ha el akarjuk kerülni, hogy az ajándékba adott csokoládészerű édesség a szemetesben kössön ki, és helyette biztosan jó minőségű csokoládét ajándékozhassunk.
A csokimikulás:
A Mikulás alakját és az édességet összekapcsolja a csokoládé-Mikulás. Magyarországon Stühmer Frigyes, a legnagyobb budapesti csokoládégyár megalapítója kezdte el 1934-ben a csokoládéfigurák gyártását. A 30 évig gyártott figurákat még porcelánszerű bevonattal látták el.
A két világháború között a győri Koestlin Lajos Rt. (ma Győri Keksz) valamint a Szerencsi Csokoládégyár is foglalkozott csokoládéfigurák készítésével. Később 1962-ben megépült a Diósgyőri Édesipari Gyár, ahol Magyarországon először kezdődött el a csokoládéfigurák gépesített nagyüzemi gyártása. Lassan megjelentek a bevonó masszákból gyártott termékek is, melynek gyártását a kakaóbab viszonylag magas ára, illetve korlátozott beszerzése indokolta. Ezen termékek kakaóvaj tartalmát olcsóbb növényi zsiradékkal helyettesítették. Mivel ezek olcsóbbak voltak, a termelési mennyiség dinamikusan nőtt egészen 2000-ig. Az utóbbi néhány évben a kereslet növekedni kezdett a valódi csokoládéból előállított figurák iránt.
Első a külcsín
A vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni. A címkén többek között megtalálható a termék pontos neve, valamennyi összetevője, lejárati dátuma, és a forgalmazó vagy gyártó neve, címe. Szerepelhet rajta továbbá az élelmiszereken a termék táplálkozási értéke, vagyis hogy mennyi kalóriát és hány gramm fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Számos esetben előfordul, hogy mást mutat a polcfelirat és a termék címkéje, a kettő közül mindig és kizárólag a termék címkéjén szereplő adatok a meghatározók.
A csomagolás egyik legfontosabb funkciója jelen esetben az esztétikum, valamint a termékek eltarthatóságának és szállíthatóságának biztosítása. Soha ne vásároljunk meg sérült vagy szakadt csomagolású terméket, mert az a szállítás során, vagy a boltban esetleg már szennyeződhetett. A szaloncukor esetében érdemesebb a dobozos kiszerelésűeket választani, mert a zacskós szaloncukrok könnyebben sérülnek. Praktikus tanács, hogy a csomagolást érdemes csak azután kidobni, ha meggyőződtünk a termék minőségéről.
Összetevők és tápanyag-megjelölés
Az összetevők adják a legbiztosabb támpontot a termék minőségére nézve. A valódi csokoládé legalább 35%-ban tartalmaz kakaó szárazanyagot, amiből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak, és kakaóvaj is kevesebb van bennük, amit növényi olajjal pótolnak.
A címkén lévő energia- és tápanyagjelölés segíthet a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Már hazánkban is bevezetésre került az INBÉ - Irányadó Napi Beviteli Érték -, amely egy egységes élelmiszer-jelölési rendszer. A rendszer lényege az, hogy a csomagoláson látható a termék egy adagra vetített energia (kilokalória) tartalma, vagy hosszabb változatban az energia, fehérje, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszik ki.
Minőség-megőrzési idő
A szezonális édességekre az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőség-megőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk.
Dúsítók
A csokoládék és a szaloncukrok készítéséhez gyakran használnak különböző dúsító anyagokat, egyrészt a tápanyag-tartalom növelése, másrészt pedig ízesítés céljából. A termék minősége akkor igazán jó, ha a dúsító vagy ízesítő adalék nemcsak 1-2%-ban, hanem nagyobb mennyiségben, 15-20%-ban található a termékben.
A csokoládé egészséges – ha tudatosan fogyasztjuk
„Bárhol vásároljuk is meg a Mikulásra vagy karácsonyra szánt édességeket, kiemelten fontos az, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében a csokoládét, ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el annak érdekében, hogy annak pozitív élettani hatásai érvényesüljenek.” – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Régóta közismertek a csokoládé pozitív élettani hatásai, és ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.
A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin- és ásványi anyag- (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns, a bennük található réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. Frissítő hatású theobromin-tartalmuknak köszönhetően pedig hangulatjavító hatásúak.

A paletta hihetetlenül széles. Az olasz, belga, angol, francia csokoládék mellett a magyar kézműves csokoládékészítők is gazdag kínálattal várják a vásárlókat. Az előre gyártott táblák mellett készíttethetünk egyénre szabott táblákat is, a kedvenc bonbonokból összeállíttathatunk egy dobozkára valót, s 6-8 bonbonnal már tökéletesen megmutathatjuk, hogy mennyire fontos számunkra a másik.
Azoknak, akik kellő affinitást éreznek magukban – és van idejük és lehetőségük is –, érdemes házi bonbonkészítésbe fogni. A legegyszerűbb trüffeltől kezdve a különféle töltött bonbonokon át, sőt házi szaloncukorral is megtölthető az ablakba kitett kis csizma.
Ha nem szeretnénk csokoládét adni, akkor készíthetünk vagy vásárolhatunk jóféle kekszeket, vagy akár MelóShopunk polcain is érdemes körülnézni, ahol saját cukrászatunk által készített puszedlik, pozsonyi kiflik választéka remek ajándék lehet Miklós napján.