EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

forraltbor.jpg

Nálunk a forró alkoholok még nem épültek be úgy a városi kultúrába, mint osztrák szomszédjainknál, ahol az advent elképzelhetetlen az efféle italokat kínáló fabódék nélkül, de azért itthon is egyre többen pihennek meg a karácsonyi forgatagban egy pohár fűszeres forralt bor, puncs vagy grog mellett.

Állítólag egyébként a meleg alkohol nemigen alkalmas arra, hogy a kinti hidegben hosszú távon felmelegítse átfagyott végtagjainkat. Ilyenkor ugyanis melegítő képessége csalóka: az etanol hatására ugyan több vér kerül a bőrfelszín alá, viszont testünk az így keletkezett hőt pillanatok alatt újra leadja. A rövid ideig tartó kellemes, meleg érzet az ellenkezőjébe csap át: jobban fogunk fázni, mint a meleg ital elfogyasztása előtt. Ha azonban a forró alkoholt meleg szobában kortyolgatjuk, a hatás garantáltan hosszan tartó.
Hogyan hat ránk a forró alkohol?
A forralt borok alkoholtartalma hét és tíz százalék között mozog, csakhogy a cukortartalmú (akárcsak a szén-dioxidot tartalmazó) alkoholos italok könnyebben szívódnak fel a vérben, mivel a cukornak köszönhetően a bélnyálkahártya gyorsabban fel tudja venni az alkoholt. Negyed liter bor körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, szervezetünk viszont kilogrammonként és óránként csupán 0,1 grammnyit tud lebontani. Vagyis egy 80 kilós férfinak két és fél órára, egy 60 kilós hölgynek három órára van szüksége ahhoz, hogy két és fél deci bor alkoholtartalmát lebontsa.
Vörös vagy fehér?
Tulajdonképpen ez csak ízlés kérdése. Bizonyos vidékeken a vörösboros variációkat részesítik előnyben, máshol inkább a fehéret kedvelik. Van, ahol almaborból is készítenek forró italokat. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor.
A leggyakoribb forraltbor-fűszerek közé tartozik a már említetteken kívül (fahéj, kardamom, szegfűszeg) a citrom- és narancshéj, illetve az ánizs. Az édesítéshez cukrot, kandiscukrot vagy mézet használnak. Aki pedig igazán ütős forralt borra vágyik, az némi likőrrel vagy konyakkal bolondítja meg az italt.
Egy klasszikus recept
Vegyünk egy finom, általunk egyébként is kedvelt vörösbort. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett forrósítsuk fel 130 gramm cukorral, 1,25 dl vízzel, három rúd fahéjjal, hat szegfűszegvirággal, öt egész borssal. Miután elérte a forráspontot, adjunk hozzá két kezeletlen narancsot és egy citromot héjastól felszeletelve, valamint egy felkockázott almát, és főzzük további tíz percig, hogy az ízek összeérjenek.
Az édesszájúak akár gyümölcsborokból is készíthetnek forralt bort. Csupán arra érdemes figyelni, hogy mindenképpen sötét színű gyümölcsökből készült bor legyen az alapanyag (áfonya, szamóca vagy meggy), mivel a fehér húsúakhoz, például az őszibarackhoz nem illenek a forraltbor-fűszerek. Leggyakrabban meggybort és erdeigyümölcs-bort használnak erre a célra.
Forralt bor gyerekeknek és antialkoholistáknak
Ma már léteznek alkoholmentes, de az eredetihez hasonlóan varázslatos illatú és gazdag zamatú alternatívák forralt borra. Ezek alapanyaga lehet fekete, zöld vagy akár gyümölcstea, alma-, narancs-, szőlő- vagy bodzalé. A fűszerek ugyanazok, mint az alkoholos "nagy testvér" esetében, többnyire fahéj, szegfűszeg, kardamom, esetleg ánizs és vanília, narancs- és citromszeletek kerülnek bele.
Íme két recept azoknak, akik kedvet kaptak egy pohár garantáltan egészséges forró italhoz, vagy a téli gyerekzsúron szeretnének valami különlegességgel előrukkolni.
A "törpék szerencséje" nevezetű forró itókához vegyünk egy liter meggylevet, forraljuk fel két evőkanál mézzel és ugyanannyi mazsolával. Adjunk hozzá harminc deka meghámozott, mag nélküli mandarint és/vagy narancsot, valamint egy zacskó forraltbor-fűszerkeveréket. A legvégén öntsük hozzá fél citrom kifacsart levét, és már kínálhatjuk is a gyerekeknek.
Az "almavarázs" a következőképpen készül: egy kezeletlen narancs héját ledörzsöljük hat kockacukorral, majd kinyomjuk a narancs levét. Felforralunk egy liter almalevet, hozzáadjuk a cukros narancshéjat, a narancslevet, egy evőkanál mézet, egy rúd fahéjat, két darab szegfűszeget. Megmosunk, meghámozunk és kimagozunk egy nagy almát, apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a fűszeres léhez. Egy evőkanál citromlével ízesítjük, és öblös poharakban kínáljuk.
A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, ezért most szeretnénk néhány helyszínt a figyelmedbe ajánlani, amit már a hétvégén meglátogathatsz. Karácsonyi illatok a budapesti Vörösmarty téren, Adventi Ünnep a Bazilikánál, Advent Budapesten 2014 – Téli Fesztivál Városháza park.