EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.19
Facebook E-mail
/

Mit nevezünk gluténnak?


A "glutén" nem más, mint különböző fehérjéket tartalmazó vegyületcsoportok összefoglaló neve. A glutén főleg gliadinból és gluteninből áll.
Sajnos nagy nyugalommal az sem eheti, aki nem érzékeny rá, ugyanis agresszív fehérje, a klasszikus búzanemesítés miatt. Egyre csak nő az érzékenyek száma, és ami még elszomorítóbb, van egy néma formája, ami viszont gombamód terjed, alattomos és nem igazán jár az elején tünetekkel. Úgy tűnik a néma szenzitívek száma magasabb, mint gondolták. Az élelmiszeripar valamit csinált a búzával, amit mindenki titkol, a fehérjéje változott, vélhetően a keresztezések miatt történt valami, ami autoimmunitást okozhat, de minimum bélrendszeri problémákat.


Étrend:


Itt kerül képbe az étrend gondos megtervezése, melynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez adhat magyarázatot arra is, hogy egyesek miért érzik jobban magukat a gluténmentes diétától. Ha a késztermékek helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek fogyasztását részesítjük előnyben, valamint kipróbálunk új, gluténmentes szénhidrátokat, akkor eleget teszünk az egészséges táplálkozás követelményeinek.
A szójaszószt például ki kell zárni a menüből, mivel erjesztett gabonából készítik, ahogy a salátáknál is érdemes odafigyelni a dresszingek összetételére. A gabona helyett fogyaszthatunk hajdinát, quinoát, rizst, cirokot és kölest. A rozzsal viszont vigyázzunk, mert gyakori a keresztszennyeződés. Fontos, hogy a gluténmentes ételek nem feltétlenül veszélytelenek a búza allergiások számára!

A gluténérzékenység tünetei lehetnek:

Fogyás, sápadt bőr, puffadás, hasi fájdalom, állandó fáradtság, vérszegénység, száraz bőr, fénytelen, töredezett haj, jellegzetes hólyagos, viszkető bőrtünetek.

Gluténérzékenység tünetei gyermekeknél:

Miért kell külön kiemelni a gyermekeket?
Egyrészt, mert ők még nem minden esetben tudják elmondani a megfelelő szavakkal a tüneteiket, más részt vannak olyan tünetek, amit inkább a szülő, pedagógus hamarabb észlel.

A tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek, az éhező gyermekekre hasonlítanak, hiszen valójában tényleg éheznek, a tápanyag felszívódás hiánya miatt.
Tünetek gyermekeknél:
hasfájás, hasmenés, erősen kidomborodó has, vékony végtagok,, nyűgösség, levertség, kedvetlenség, étvágytalanság, visszamaradás a fejlődésben, izomzatuk erőtlen, bőrük rugalmatlan, a vérszegénység miatti sápadtság, véralvadási zavar, az A-vitamin-hiány miatt fertőzésekre való hajlam, a D-vitamin-hiány miatt pedig csontnövekedési zavarok vagy csontdeformáció jelentkezhetnek, fehérje hiány miatt ödéma (ez esetleg elfedheti a súlyelmaradást), nemi érés is késhet.

Diagnosztizálás:

Ha tünetek alapján gluténérzékenység gyanúja lép fel, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

A diagnosztizáláshoz a szakorvos először is alaposan kikérdezi a pácienst a arról, előfordult-e a családban másnál ez a betegség, vagy van e más családtagoknak is hasonló tünete, vagy milyen hasonló tünetekkel járó már diagnosztizált, vagy még nem diagnosztizált betegségek, problémák vannak.
Panaszainkat részletesen kell elsorolnunk, a fejfájástól, a rossz közérzeten keresztül a hasmenésről, hányingerről, puffadásról, és mindent, számunkra kellemetlen tünetről nem csak az emésztőrendszeriekről kell beszámolnunk, nem kell szégyenlősködni, mert a szakorvos számára minden apró jel nagy segítség!
Ha a vérvizsgálat eredményei szerint a gluténérzékenység valószínűsíthető, a szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) is elrendel. A felszívódási zavart kiváltó ok, a vékonybél bolyhainak elsorvadása ezzel kimutatható.
A vékony bélbiopsziát gyomortükrözéssel végzik, azt követően pedig laboratóriumban, mikroszkóp alatt megvizsgálják a mintát. Az eredmények értékelésekor az 1990-ben megújított, úgynevezett Marsh-kritériumokat ellenőrzik, ezek pedig: a gyulladásos sejtek aránya, a fedőrétegben megtalálható limfociták száma, a nyálkahártya képe speciális festésben, a bélbolyhok hossza, illetve az egyes sejttípusok aránya.
Mivel a jellemző tüntetek nagy részét más betegségek (például egyéb ételallergia, bélfertőzések, egyes hasnyálmirigy megbetegedések, egyes enzimek hiánya, Crohn-betegség, Whipple-kór, stb. …) is okozhatják, az öndiagnózis megengedhetetlen.


RECEPTAJÁNLÓ:

Gluténmentes gulyásleves csipetkével

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

• 50 dkg marhalábszár kis kockákra vágva,
• 4 evőkanál (60 g) étolaj (vagy disznózsír),
• 2 közepes méretű (12 dkg) vöröshagyma felaprítva,
• 3 gerezd fokhagyma szétzúzva,
• 3 db (40 dkg) sárgarépa meghámozva, felkarikázva,
• 2 db (30 dkg) petrezselyemgyökér, megpucolva, felkarikázva,
• 4 db közepes (40 dkg) méretű burgonya meghámozva és feldarabolva,
• 2-3 csapott teáskanál só,
• 3 csapott teáskanál. pirospaprika,
• 1 mokkáskanál őrölt kömény.

A gluténmentes csipetkéhez:

• 1 db közepes méretű (M-es) tojás,
• 6,5 dkg rizsliszt.

Elkészítés:

Az olajat felhevítjük és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a hús, és fehéredésig pirítjuk. Ha elfőtte a levét, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt köménnyel, és felöntjük 2 dl vízzel. Ha elfőtte a levét, újra felöntjük vízzel, és ezt még megismételjük 3-4 alkalommal, addig, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a sót és felöntjük 1,8 liter vízzel. Ha felforrt, hozzáadjuk a répát és a petrezselyemgyökeret és fedő alatt főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a krumplit és addig főzzük, míg az is megpuhul. Kóstolás után ízlés szerint sózzuk, köménnyel fűszerezzük. A csipetkéhez a tojást és a sót egy tálba ütjük, és hozzáadjuk a rizslisztet (fokozatosan), majd a masszából pici darabokat lecsippentünk és ezt a krumpli után nem sokkal a levesbe öntjük.

Elkészítési idő: 2 óra

Tápanyagtartalom 6 adag készítésekor 1 adagban:

Energia: 1505,4 kJ / 361,0 kcal
Fehérje: 19,0 g
Zsír: 16,5 g
amelyből telített zsírsavak: 3,2 g
Szénhidrát: 31,6 g
amelyből cukrok: 4,2 g
Élelmi rost: 6,3 g.

Gluténmentes kókuszos nyers sütemény

Hozzávalók egy 20 x 25cm-es tepsihez (kb. 20 darab):

Elkészítés:

A datolyát áztassuk vízbe, minimum fél órára, majd öntsük le róla a folyadékot, és tegyük egy késes aprítógépbe, tegyük hozzá a diót, valamint a zabpelyhet, ízesítsük fahéjjal, majd daráljuk egyneművé. Időnként segítsünk a gépnek egy villával. Ha massza állagú, nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 1 cm vastagon, majd tegyük a hűtőbe.
Mossuk el az aprítót, majd turmixoljuk le a banánt. Adjunk hozzá fokozatosan 150 ml kókusztejet és 10 g psylliumot, majd terítsük egyenletesen az előhűtött alapra, és tegyük be a fagyasztóba minimum fél órára.
A harmadik réteghez a kókusztejhez keverjünk hozzá 30 g kókuszreszeléket, és 10 g psylliumot, majd keverjük hozzá a friss, vagy enyhén felengedett málnát. Az egészet terítsük a banános rétegre, majd tegyük vissza a fagyasztóba.
Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, vágjuk fel az egészet kb. 5×5 cm-es kockákra, és már kínálhatjuk is!

Gluténmentes útravaló zöldségfasírt

Hozzávalók kb 40 db zöldségfasírthoz:

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
A kölest alaposan mossuk át, majd tegyük fel főni kétszeres mennyiségű sós vízben. Fedő alatt pároljuk puhára, miközben időnként kevergessük meg.
Egy serpenyőben melegítsük meg az olajat, majd pároljuk puhára a gombát kb. 5 perc alatt.
A répát hámozzuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a megpárolt gombát, a megfőtt kölest, a hajdinalisztet, a psylliumot, a tojást, az apróra vágott lilahagymát és a lenmagot is, majd fűszerezzük sóval, borssal és friss petrezselyemmel.
Az így kapott masszából vizes kézzel formázzunk golyókat/korongokat és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (kb. 2 tepsi), egymástól néhány centi távolságra, majd süssük készre kb. 10-15 perc alatt, míg enyhén nem kezd pirulni.
Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk, jól záródó dobozba csomagolhatjuk. 1-2 napon belül fogyasszuk el!

Ajánlott termékeink: