EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

A gabonatermékek (kenyér, tészták, sütemények) hosszú éveken keresztüli fogyasztása a bélbolyhok ellaposodásához vezet. Ennek következményei lehetnek: emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása, elégtelen tápanyag-felszívódás, vitaminhiány, gátolt kalcium felszívódás (csontritkulás), immunrendszer legyengülése, gombásodás, candida, hüvelyfolyás, ciszták belsőleg, idegesség, nyugtalanság, kimerültség, fáradtság. A tünetek változhatnak és visszatérhetnek, de maga a kiváltó ok nem szűnik meg. A diéta egy életre szól: akkor sem hagyható abba, és továbbra sem fogyasztható gluténtartalmú élelmiszer, ha a tünetek megszűnnek. A betegség nem nőhető ki, de helyes étrend hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és a gluténérzékenyek teljes életet élhetnek. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell. 

Mi a glutén?
A glutén a gabonafélék közül a búzafélékben (búza, tönkölybúza, durumbúza, kamut), árpában és rozsban található fehérje, és a szép, térhálós (szivacsos, ám mégis rugalmas) tésztaszerkezetért felelős sikér egyik komponense. A gluténmentes étrendben kerülni kell a fenti gabonákat bármilyen formában tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Tán furcsán hangzik, de pl. a zsemlét tartalmazó véres hurka, a búzafehérjével feljavított májkrém, vagy a csokoládék többsége is tartalmaz glutént. 
A zab vitatott gabonaféle, a szakemberek véleménye megoszlik gluténmentességét illetően. Az egyik tábor azt állítja, hogy tartalmaz glutént, a másik pedig hogy csak a gluténhoz hasonló fehérjét tartalmaz, és ez csak akkor fejti ki káros hatását, hogyha glutént feldolgozó üzemben az hozzá keveredik. Aki gluténérzékeny annak jobb, ha nem fogyasztja a nem garantáltan gluténmentes környezetben feldolgozott zab alapú termékeket, egyébként pedig kis mértékben használhatja őket. 
Fogyasztása mértékkel
Akkor is érdemes mérsékelni a glutén fogyasztását, ha nem diagnosztizálták nálunk a gluténérzékenységet. Az alábbi két lépcsőben javasoltak szerint ajánlatos a tetszőleges mértékben csökkenteni arányát étrendünkben: - emeljük a glutént nem tartalmazó gabonafélék arányát: fogyasszunk több kölest, hajdinát, esetleg quinoát, amarántot (a szemekből kása, lisztjükből sütemények, kenyérhelyettesítő pékáru, palacsinta készíthető). Rizsből lehetőleg a hántolatlan fajtákat válasszuk. A kukorica is gluténmentes gabona, viszont ennek arányát sem érdemes tovább növelni étrendünkben, mivel leginkább génmódosított gabonafélénk. 
- a következő lépésben emeljük a glutént garantáltan nem tartalmazó ételek, főleg a zöldségek és gyümölcsök arányát étrendünkben - lehetőleg nyersen! Így nemcsak enzimekben bővelkedő, de magas nedvességtartalmú, vitamindús, ásványi anyagokban gazdag táplálékkal látjuk el szervezetünket, de kevesebbet is veszünk magunkhoz az összes többi táplálékból - így a glutént tartalmazó gabonákból is! A glutént eredetileg tartalmazó, csak különféle eljárásokkal a gluténtól megszabadított alapanyagok felhasználásával készült termékek nem tekinthetőek teljes értékűnek, így fogyasztásukat javasolt minimalizálni.
Ha Te is szívesen fogyasztasz lisztmentes édességeket, akkor figyelmedbe ajánlom új süteményeinket a Somlói revolúciót, a Zabos mascarponés mousset, a Mascarponés meggyes máktortát, és a Kókuszos csokis mousset.