EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.19
Facebook E-mail
/

A gombák az állatok és a növények mellett az élővilág harmadik legnépesebb országát (Kingdom of Fungi) alkotják. Egyes alapvető tulajdonságaikban a növényekre, másokban pedig az állatokra hasonlítanak, de összességükben sajátos, egyedi szerveződésű élőlények.
Becslések szerint a Földön jelenleg 1,5 millió gombafaj lehet. Azokat a gombákat, amelyek szabad szemmel is jól láthatók (legalább 4 mm nagyságúak), makromicétáknak vagy nagygombáknak nevezzük. A nagygombák közül kerülnek ki a finom ehető és a leggyakoribb mérgezéseket okozó gombák.

A legtöbb gomba megjelenési ideje kora tavasz és késő ősz közötti időpontban van. Kora tavaszi (március, április) ehető gombák: ízletes kucsmagomba, mezei szegfűgomba, tövisaljgomba. Májusban jelenik meg a májusi pereszke, erdőszéli csiperke. Júniusban, júliusban ha kedvező az időjárás, megjelennek a nyári gombák: ízletes vargánya, sárga rókagomba, nagy őzlábgomba, galambgombafélék.
A gombák megjelenése nagyban függ a környezeti tényezőktől. Ahhoz, hogy a gombák jól fejlődjenek, megfelelő talajnedvességre, meleg, esős időjárásra van szükség. A mi éghajlati viszonyaink között a gombák megjelenésének nyári (június és július eleji) illetve őszi (szeptember-október eleji) csúcsát különíthetjük el.

Fehérjék, vitaminok, sőt antibiotikum forrása
A gombát mint táplálékot az emberiség már régóta használja. A gombában különböző mennyiségben vannak fehérjék, növényi zsírok, olajok, ásványi anyagok: foszfor, kálium, kálcium, vas. A gombák főleg D vitaminban gazdagok, de ezenkívül tartalmaznak A, B1, B2 vitaminokat. A C vitamin tartalmuk csekély. A gombák fehérjetartalmuknál fogva húspótlók is. A fehérjetartalom fajonként változik. A legtöbb fehérjét 6,83% mezei szegfűgomba tartalmazza, utána következik az ízletes vargánya 5,39%, csiperke 4,88%, rókagomba 2,64%-al. Vizsgálatok kimutatták, hogy a fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért helytelen eljárás, ha eltávolítjuk a gombák lemezeit, vagy csöves, tüskés részeket (gerebengombák, tinóruk esetében) elkészítés, tartósítás előtt. A gombásételek alacsony kalóriaértékűek, ezért kitűnően alkalmasak fogyókúra esetén. A táplálékként fogyasztott gombákban különböző gyógyhatású anyagok is találhatók, így a lila pereszkében, laskagombában, termesztett csiperkében TBC-ellenes antibiotikumok találhatók. A csiperkében penicillint és sztreptomicint is találtak.
Bármely ehető, jól elkészített gomba is okozhat gyomor és bélrendszeri panaszokat, mert a gombasejtfal kitintartalma miatt nehezen emészthető. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma- és ízanyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.

Gombamérgezés
A mérgezéseket a gombában termelődő toxinok okozzák. Az étel elfogyasztása után 4-5 órára hányás, hasmenés, izzadás, érzékcsalódások, gyomor-bélgörcsök jelentkezhetnek. A gyilkos galóca és fehér gyilkos galóca mérgezés esetén a tünetek a mérgezés után 6-36 óra múlva jelennek meg.
A kezdeti hányás-, hasmenés-tüneteket követően a beteg látszólag jobban van, ezután következik a máj, vese, szív károsodása, amely legtöbbször, nem megfelelő kezelés esetén a beteg halálához vezet. Egyes gombafajok mérgezéseket csak akkor okoznak, ha alkohollal együtt fogyasszuk. Ilyen a kerti tintagomba, ráncos tintagomba, változékony tinóru.

Tények és tévhitek
Igaz, hogy a gombaételbe mártott ezüstkanál megfeketedése megmutatja, hogy ehető vagy mérgező-e a gomba? - Nem igaz. A gombák elkülönítése csak pontos gombaismerettel határozható meg.
Igaz, hogy ha a csigák, rovarok a gombákat megrágják, akkor biztosan elfogyasztható az ember számára is? - Nem igaz. A rovarok, csigák minden útjukba kerülő gombát megmásznak, megrágnak, anélkül, hogy a gombaméreg hatással lenne a szervezetükre.
Igaz, hogy csak a feltűnő színű gombák mérgezők? - Nem igaz, számos színes ehető gombánk van: piruló galóca, lila pereszke, császárgomba.
Igaz, hogy a légyölő galóca öli a legyeket? - Az erdőben a gomba kalapjára szálló legyek nem pusztulnak el, viszont régen a gombát cukros vízbe helyezték, és a kioldódó méreg elpusztította a rászálló legyeket.
Igaz, hogy ,,gyilkos’’ a gyilkos galóca? - Igaz, egyetlen példánya annyi mérget tartalmaz, amennyivel ellehet pusztítani egy családot.

Néhány ismertebb ehető gomba és vele összetéveszthető mérgező gomba:

Kucsmagomba és papsapka
Az ízletes kucsmagomba lágyszárú növények között, lomberdőben nő, a redős papsapka fenyvesekben vagy fakorhadékos talajon. Egyes Európai országokban, konzervként tartósítva elfogyasztják a redős papsapkagombát. Nem éri meg kockáztatni, ugyanis nem megfelelő hőkezelés esetén súlyos mérgezéseket okoz.

Ehető gomba: ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta). Megjelenés: március – május. 

Mérgező: redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta). Megjelenés: március – május.

Szegfűgomba és susulyka
A mezei szegfűgomba füves területeken nő, telephelyein a fű sötétebb zöld színű. Kerti susulyka: mérgező, lombos fák alatt, bolygatott talajon nő.

Ehető: mezei szegfűgomba (Marasmius oreades). Megjelenés: április – december.

Mérgező: kerti susulyka (Inocybe fastigiata). Megjelenés: június – október.

Pereszke és döggomba
A májusi pereszke lomberdők tisztásain, füves területeken nő, összetéveszthető a lomberdők talaján élő nagy döggombával, amely mérgezés esetén gyomor és bélpanaszokat okoz.

Ehető: májusi pereszke (Calocybe gambosa). Megjelenés: április – június.

Mérgező: nagy döggomba (Entoloma sinuatum). Megjelenés: június – november. 

Csiperke és galóca
Az erdőszéli csiperke lombos erdők szélén, füves helyen nő. Összetéveszthető a nem teljesen kifejlett állapotban levő, halálosan mérgező gyilkos galócával, amely lomberdőkben, parkokban, utak mentén is nő.

Ehető: erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis). Megjelenés: május – november.

Mérgező: gyilkos galóca (Amanita phalloides). Megjelenés: június – november. 

Fontos, hogy táplálkozásra olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosra ismerünk. Az ismeretlen gombákat tekintsük gyanúsnak, ne szedjük le. Ez a legbiztosabb módja, hogy megóvjuk magunkat a mérgezésektől.