EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.20
Facebook E-mail
/

A gránátalma a fából vaskarika ellentmondásának megvalósulása: lédús gyümölcs, ami ugyanakkor magokból áll és ropog, héja kívül is van meg belül is, egyszerre savanykás és édes, de mindenekfelett különleges és szép. Minden más tulajdonságában is ezt a rendszert követi: gyümölcs létére főként húsokhoz vagy más, sós ételekhez használják, a levéből készített sűrű szirup rengeteg keleti étel létfontosságú kiegészítője. Már nálunk is tele van vele a piac, így érdemes megtudni, mire is jó.
Már az ókortól kezdve minden kultúrában fontos szerepe van, hol így, hol úgy. Rengeteg magja miatt a gazdagság és a termékenység jelképe volt az egyiptomiak számára. A perzsák és a kínaiak ugyanezt a jelentést tulajdonították neki, a hinduizmusban is ennek képviseletében jelenik meg, sőt, egyik elnevezése magyarázata szerint a női agyhoz tartották hasonlatosnak a gyümölcs szerkezetét. Az ókori görög mitológiában a termékenység mellett a halál gyümölcse is, mivel - bár Aphrodité ültette az első bokrokat - Perszephoné egy szem gránátalma miatt nem szabadulhatott a férje, Hádész mellől az Alvilágból. A zsidók úgy tartják, pontosan 613 magja van minden gránátalmának, és ez a szám épp megegyezik a Tóra parancsolataival, ezért mindenkinek muszáj enni belőle újévkor. Több elmélet szerint az alma, amelyből Ádám és Éva evett a Paradicsomban, a tudás fájáról, valójában gránátalma volt. A reneszánsz festészet már csak szépsége miatt is szerette szereplői kezébe adni, Sandro Botticelli festményén a kisded Jézus szorongat egy szép példányt.
Élettani hatások
A gránátalma magas tápanyag tartalma miatt a szuperételek egyike. Sokoldalú tehetség a gyógyításban, kutatások eredményei számos gyógyító hatást tulajdonítanak a gránátalmának, többek között elsőrendű sejtvédő antioxidáns, felhasználják szív- és rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában is. Kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. 
Felhasználás
Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, gyümölcsléként fogyasztva, szirup formában mártogatósok készítéséhez, színezésre, gyümölcsléként vagy szirupként gyümölcsös italok, koktélok készítéséhez. A gránátalma különlegessé tehet salátát, desszertet, de húsételt is. Mitikus jellege, csodálatos piros színe miatt kiválóan alkalmas valentin napi ételek készítéséhez.
Néhány egyszerű ötlet a felhasználáshoz:
Kir Royal helyett készítsünk gránátalma levével (vagy sziruppal) finom és gyönyörű színű pezsgős koktélt, pár csepp elegendő a pezsgő átváltoztatásához.
Ízesítsünk vanília, madártej vagy joghurt fagylaltot kevés grátánalma maggal és apróra vágott pisztáciával.
Adjuk a grátánalma magjait salátákhoz. Ideális gyümölcssalátához, de pikáns salátákhoz is. Utóbbi esetben készítsünk egy vegyes zöldsaláta levél alapot, ezt gazdagíthatjuk kecskesajttal, sült halloumival, vékonyra szeletelt édesköménnyel, vagy az egzotikusabb ízek kedvelőinek szeletelt mangóval, sült chilis garnélával.  Egyszerű citromos/zöldcitromos-olívaolajos öntettel nagyon ízletes és különleges étel.
Készíthetünk gránátalma szorbetet is. Ehhez 2 gránátalma kipréselt levét keverjük el 2 ek rózsavízzel (esetleg vodkával, vagy fekete ribizli likőrrel),  és 2-3 ek cukorsziruppal vagy mézzel, majd fagyasszuk le egy lapos tálban. Tegyünk a mélyhűtő rekeszbe, 20 percenként keverjük át villával, és 2 óra múlva kész a különleges szorbet. 
Egyszerű köret, de önálló étel is lehet a gránátalma magokkal és apróra vágott mentával, szeletelt (és pirított) mandulával gazdagított kuszkuszsaláta. Esetleg pár csepp olívaolaj, esetleg citromlé, és máris kész.
Kiváló dekorációs alapanyag: pár szem magocska elegendő ételek dekorálásához, színesítéséhez.
Tisztítás
A gránátalmát mossuk meg, vágjuk keresztben ketté. A magokat kiszedhetjük villával, kiskanállal, vagy fakanállal kiütögethetjük, kézi citromfacsaróval a levet kipréselhetjük, persze gépivel még egyszerűbb, amelyet felhasználás előtt esetleg leszűrhetünk. Sokan a víz alatti kimagozásra esküsznek, azaz a magokat úgy szedik ki, hogy a félbevágott gránátalmát egy tál vízben, kezeket a víz alatt tartva, magozzák ki. Ha több részre vágjuk, a magokat akár kézzel is kiszedhetjük a szivacsos (egyébként keserű) belsőből. Óvatosan végezzük mindezt, mert a ruhán foltot hagyhat, és nagyon spriccel!
Vásárlás
A gránátalmát megvásárolhatjuk – általában darabonként – zöldségesnél, de nagyobb élelmiszerüzletek zöldségrészlegén is. Mérettől függően valamelyest költséges, de az egészségesre, különlegességre és változatosságra vágyóknak megéri a kiadást. Vásárolhatunk továbbá gránátalmalevet és szirupot is. A gránátalmából készülő grenadine számtalan koktél alapanyaga. Ne vegyük rossz jelnek, ha a héj kemény, attól a gyümölcs még lédús és ízletes (feltéve, hogy más sérülés nem látható rajta), csak kissé nehezebb kettévágni. Éretten kerül kereskedelmi forgalomba, így utóérésre nincs szükség.
Tárolás
Jól tárolható, hűvös helyen heteken át, de szobahőmérsékleten is akár 2 hétig.

Ha esetleg nem akarsz otthon bajlódni ezzel a gyümölccsel vagy csak szeretnéd megkóstolni, keresd éttermeink hűtőpultjaiban, gyümölcskehely formájában.