EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

A HALLOWEEN ŐSI KELTA HAGYOMÁNYOKBÓL KIALAKULT ÜNNEP OKTÓBER 31. ÉJSZAKÁJÁN, AMIT ELSŐSORBAN AZ ANGOLSZÁSZ ORSZÁGOKBAN TARTANAK, BÁR MÁRA MÁR AZ EGÉSZ VILÁGON ELTERJEDT SZOKÁSSÁ VÁLT. 


A közönséges vagy étkezési tök (Cucurbita pepo), a Cucurbitaceae családba tartozik, amelybe mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Ezek között szerepelnek egylaki és kétlaki növények, lágyszárúak és fás szárúak is. Termésük alakja és formája igen változatos lehet.
Egyes feltételezések szerint a tök őshazája India és Kína lehetett, onnan került Európába.
A magyarnép hívja dinkának, főzőtöknek, de úri töknek is. A tök szára több méterre elfut a talajon, fénykedvelő, az árnyékot nem szereti, és az alacsony hőmérsékletet sem tűri jól. Termése toktermés. A főzőtök megérve halványsárga színű. A tök rokona az uborkának, a patisszonnak és a cukkininek is.

Az étkezési tök sokoldalú kultúrnövényünk, amelyet étkezési célra, takarmánynak és olajáért is termesztik.
Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Jack, vagyis a lámpás története

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

RECEPTAJÁNLÓ

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt,
10 dkg vaj,
2 dkg cukor,
6 g szódabikarbóna,
2 db tojás,
1 csipet só,
40 dkg sült kanadai sütőtök (héjától eltávolított),
8 dkg méz,
1 kk őrölt fahéj,
1 csipet őrölt szerecsendió,
1 csipet őrölt szegfűszeg,
1 csipet őrölt gyömbér.

Elkészítés:

Begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat). A lisztet, a szódabikarbónát, az olvadt vajat, a cukrot, 1 tojást és a csipet sót összegyúrjuk tésztává. A tésztát kinyújtjuk és a piteforma alját kibéleljük. 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. A sütőtököt, 1 tojást, a mézet és fűszereket összekeverjük. Az elősütött pitetészta közepére öntjük a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk. További 20-25 percig készre sütjük.

Sütőtök ivólé

Hozzávalók:

2 kg kanadai sütőtök (kockára vágva),
4 l víz,
40 dkg cukor,
6 g citromsav,
1 kk nátrium-benzoát.

Elkészítés:

A kockára vágott tököt megpároljuk, ha már krémszerű, akkor turmixoljuk (kb. 15-30 perc). Amíg pároljuk a tököt, addig elkészítjük a szirupot. A vizet felfőzzük a cukorral. A szirupot a tökpürével összekeverjük, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítót (friss fogyasztásnál nem szükséges), és az egészet összeforraljuk. Üvegekbe töltjük.


Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva,
20 g vaj,
0.5 közepes fej vöröshagyma,
1 késhegynyi fehérbors (őrölt),
1 csapott teáskanál só,
900 ml víz,
80 ml főzőtejszín (15-20%-os),
1 késhegynyi gyömbér (őrölt),
A tálaláshoz:
pirítós,
sajt – parmezán,
tökmag.

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük ai vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt fedő alatt kb. 25 perc alatt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően utánízesítjük az elkészült sütőtök krémlevest, pirított tökmaggal és parmezánnal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.