EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.22
Facebook E-mail
/

Hideg, zúzmarás, havas téli estéken nincs is jobb, mint bekuckózva tévét nézni otthon, vagy barátokkal kártyás estét tartani, szintén otthon. Esetleg tágabb családi körben jókat beszélgetni és társasozni. Vagy átfagyva hazatérni egy jó kis téli kirándulásról vagy a jégpályáról. Lényeg, hogy legyen kéznél egy nagy kancsó forró itóka, amivel felmelegíthetjük szívünket-lelkünket.

Hagyományos forró téli italaink évszázadokban mérhető ideje részei már a téli napoknak. A régi Monarchia területén a tél egyet jelent a zimankós fagyokkal, a csillagfényes, hosszú éjszakákkal, a hóborította fenyvesekkel. Nem véletlen hát, hogy a forró, fűszeres italok oly’ kiemelt szerephez jutottak. Az Osztrák-Magyar Monarchia (1867-1918) népeinek karácsonyi szokásaira a német, s osztrák hagyományok különösen mély hatással voltak, ezért sem meglepő, hogy az évszakra annyira jellemző italok változatossága, s elterjedtsége éppen Ausztriában mutatkozik meg legszebben.

Forralt bor, Jägertee és grog
Az ókori római szerző, Apícius még bort, mézet, borsot, masztixot, babérlevelet, sáfrányt, pirított datolyamagot és datolyát főzött össze, hogy létrehozza fűszeres borát (Conditum Paradoxum). A mai osztrák Glühwein ennél egyszerűbb, egyszersmind ízletesebb is. Bor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül bele.
Érdemes jó minőségű, de nem a legkülönlegesebb vörösbort felhasználni, amihez narancshéjat, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, leheletnyi őrölt szerecsendiót és jó sok cukrot adunk – de tehetünk bele egy kis brandyt is, ha különlegesebbé akarjuk tenni.

Hozzávalók:

„jó sok” cukor
• egy üveg vörösbor
• csapvíz
• ízlés szerint fahéj
• egy darab narancs felkarikázva
• fél evőkanál szegfűszeg
• minimális szerecsendió
• ízlés szerint kardamom

A Jägertee ősi formájában pálinka, vagy rum, s forró tea 1:4 arányú keveréke. A vadászok, s erdőmunkások 19. századi italának mai receptjeiből már a rum, pálinka, bor, tea és fűszerek sem hiányoznak. A Jägertee Csehországban és Szlovákiában grog néven is ismert. A grog eredeti értelmében még a Brit Királyi Haditengerészetnél 1740. augusztus 21-én bevezetett, vízzel, híg sörrel hígított rum volt.
A téli ünnepek idején népszerű grogra is jellemző, hogy modern formájában sokkal gazdagabb és ízesebb, mint korai elődjei. Készítéséhez forró víz, rum, citromlé (lime lé), cukor és illatos fűszerek (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) kellenek. Az alkohol gőze akár meg is gyújtható.


Boros tea és puncs
Mindenütt előforduló téli italok a Jägertee rokonságába tartozó egyszerű boros és pálinkás teák is. A teához adott gyümölcspárlatok sokszínűsége az Obstlertől a Šljivovica, Rakia, Ţuică, Pálenka, Pálinka legkülönbözőbb nemzetségéig terjed.

A legrégibb rumpuncs receptek egyike szerint az italhoz 1 rész savanyú (citromlé), 2 rész édes (cukor), 3 rész erős (rum), 4 rész gyenge (víz), valamint a keserű Angostura néhány cseppje, s némi reszelt szerecsendió szükséges. Ezzel pedig már el is készült az öt elemből álló hideg puncs. Napjaink rumpuncs receptjeiben fehér és vörös bor is előfordul, s ezzel – gyökereitől messze távolodva, – az ital már a forralt bor rummal gazdagított téli változatává vált.

Manapság már a világ minden tájáról beszivárognak különböző forró italok, Mexikóból a csokoládé, és néhány angolszász gyökerű forró ital is.

Forró vajas rum
Ez az ital az angolok kedvenc ünnepi itala! Nem bonyolult, hiszen személyenként egy feles barna rum, egy szeletke vaj, barna cukor, szerecsendió, fahéj és víz kell, semmi más. Mondhatni vízzel és vajjal forralt rum.

Hozzávalók:
• 1 szeletke vaj
• ízlés szerint víz
• ízlés szerint őrölt fahéj
• ízlés szerint szerecsendió
• ízlés szerint barna cukor
• 5 cl rum (személyenként)


Mexikói forró csoki
A mexikói hatást értelemszerűen a csili adja, ami nagyon meg tudja bolondítani ezt az italt. Készíts el egy mezei forrócsokit a tűzhelyen, tegyél hozzá csiliport és fekete csokit. Ha alkoholos változatra vágysz, adhatsz hozzá egy kis csokilikőrt is! ;)

Hozzávalók:
• étcsokoládé
• csilipor
• forró csokoládé


Wassail, azaz forralt cider
Hihetetlenül népszerűek lettek az elmúlt években a ciderek. Sokan nem tudják, hogy cidert lehet házilag is készíteni, és nem csak hidegen szokták fogyasztani. Az almás ciderhez öntünk egyötöd rész vörösáfonya-levet, beledobunk két narancsot, egy almát, némi gyömbért és egy csomó cukrot vagy mézet, majd három órán keresztül főzzük nagyon lassú tűzön.

Hozzávalók:
• méz vagy cukor ízlés szerint
• 2 db narancs
• egy kevés gyömbér
• 1 db alma
• 1/5 rész vörösáfonya-lé
• 4/5 rész cider


Puncs
Ez az ital nem hiányozhat egyetlen téli összejövetelről sem. A több száz éves múltra visszatekintő angol alkoholos ital az elmúlt években újra divatba jött. Alkohol, gyümölcs, esetleg tea képezi az alapját. Szabályok nincsenek, gyakorlatilag bármit össze lehet kotyvasztani, az eredmény pedig lehet egy könnyű kis limonádé egy leheletnyi alkohollal, vagy egy olyan ütős ital, amiből egy is sok… :)

Hozzávalók:
• ízlés szerint gyümölcs
• bármilyen fajta alkohol

Forró almás bólé
Azok, akik nem akarnak véletlenül a hasnyálmirigyükön csúszni hazáig egy baráti összejövetelről, azoknak ajánlok egy alkoholmentes téli italt. Elkészítése pedig a fentiekhez képest is sokkal egyszerűbb: Egy liter almalét összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.

Hozzávalók:
• 1 rúd fahéj
• ízlés szerint gyömbér
• 1 db alma
• 1 liter almalé
• ízlés szerint barnacukor

Gyerekpuncs
A családi összejövetelen egészen biztos, hogy gyerekek is lesznek, így gondolj rájuk is! Ők ilyenkor biztosan azt akarják inni mint a felnőttek. Ha nem szeretnél idő előtt alkoholistát nevelni gyerkőcökből, készíts nekik gyerekpuncsot, alkohol nélkül. Kell hozzá almalé és piros vagy fehér szőlőlé keveréke, esetleg kevés málnasziruppal megbolondítva. Ezt forrald fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl édes.

Hozzávalók:
• kevés víz
• 1 db fahéj
• pár db szegfűszeg
• 1/2 rész almalé
• 1/2 rész piros vagy fehér szőlőlé