EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.23
Facebook E-mail
/

A vitaminok nélkül immunrendszered, teljesen legyengül. Az élelmi rostok hiányában az anyagcsere folyamataid teljesen lelassulnak. 

Bár vége a télnek, és a rossz időt lassanként a kellemes tavasz váltja fel, még vannak hűvös napok, és bizony a megfázás is lesben állhat. A hónapok óta őrködő immunrendszer sem fáradhatatlan azonban, ezért fontos, hogy tavasszal némi erősítést kapjon - vitamindús táplálkozás segítségével.

Tudtad, hogy minél több színű zöldség van a tányérodon, annál több féle vitamint fogyasztasz? Pedig így van! 

Nézzünk néhány „szuperzöldséget” milyen vitaminokat tartalmaznak és márciusban is elérhetőek.


- A-vitamin, B-vitamin-komplex, C- és U-vitamin is van a káposztában, amelyet ínycsiklandó saláta formájában tehetsz az asztalra.
- A cékla nemcsak gyönyörű színű növény, de rendkívül egészséges is: vas-, folsav-, antioxidáns- és bioflavonoid-tartalma, illetve immunerősítő hatása miatt se feledkezzetek el róla.
- Márciusban is jót tesz a bélrendszernek, a vesének és a látásnak is a petrezselyem, amely C-vitaminban, E-vitaminban gazdag, és rákellenes.
- Még mindig az egyik legjobb választás, ha friss zöldségre vágytok, a fekete retek, amely valóságos C-vitamin-bomba, baktériumölő és légúttisztító hatású is.


- C-, D-, B-, és K-vitamin-tartalma magas, ráadásul rákmegelőző, immunerősítő és méregtelenítő hatású is a sárgarépa. A közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz A-vitamint, csak béta-karotint. A gyökérzöldségek viszont gazdagok B13-vitaminban - mely megvéd a májműködési zavarok kialakulásától, valamint lassítja az öregedést.
Hogy a gyerkőc szívesebben fogyassza, belecsempészheted finom gyümölcsturmixokba is.
- Az oldható rostokban gazdag aszalt gyümölcsök kálium-, vitamin-, bioaktívfenol- és ásványianyag-tartalmuk miatt is kedvenc csemegéitek közé tartozhatnak.
- Sokan gondolják, hogy az immunrendszer őrének legbiztosabb forrásai a citrusfélék. A 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamint tartalmaz - ami a citrom tízszerese. Ha azonban teát főzöl belőle, ennek nagy része elveszik - mivel 60C° fölött a vitamin elillan a növényből.

- Végül a déligyümölcsök, amelyek bár messziről érkeznek, mégsem kell őket teljesen mellőzni az étrendből. A banán kalciumtartalma, a kivi kiemelkedő C-vitamin-tartalma révén hasznos lehet márciusban a szervezetnek.

De nem fogyott még ki a tudomány, de a zöldségeken kívül is nyitva van a természet vitamintára.


- A magvak igazi kincsestárai az értékes olajoknak, a szervezet számára fontos zsírsavaknak és vitaminoknak. Rákellenes és antioxidáns mivoltuk miatt különösen fontos őket márciusban is az étrendbe iktatni, akár otthon sütött pogácsára vagy salátára szórva.
- A tengeri halak nem csupán omega-3 zsírsavakban gazdagok, hanem a bőr szépségéhez, illetve a látás élességéhez nélkülözhetetlen A-vitaminnak is biztos forrásai. A létfontosságú vitamin a fogak és a csontok felépítésében is részt vesz.
- Gyakran említik idegerősítőként is, a B1-vitamint mivel a vitamin legfontosabb célterülete az idegrendszer. Nélküle a szervezet nem képes a szénhidrátok lebontására, és a sejtek energiaforrás nélkül maradnak. Biztos forrása az élesztő, a búzacsíra és a mogyoró.
- A riboflavinnak is nevezett B2-vitamin szerves molekula. Az anyagcsere-folyamatok optimális működésének biztosításában játszik igen fontos szerepet, emellett segíti az emésztést, a táplálékok megfelelő hasznosítását és energiává alakulását. Kiváló forrása a sajt.
- A B3-vitamin energiával látja el a testet, valamint hozzájárul az idegrendszer megerősítéséhez, illetve az izmok építéséhez. A nikotinsavként is ismert vegyület legjobb forrásai a húsfélék, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.
- A biotin néven is ismert vitamin hiányában túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak alakulhatnak ki. Ennek elkerülése érdekében fogyassz szójából készült élelmiszereket, májat és tojássárgáját - mindegyikük kiváló B5-vitaminforrás.


A B6-vitaminnak komoly szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérjeszintézisében, valamint az elraktározott energia felszabadításában. Legbiztosabb forrásai pedig az állati eredetű táplálékok - elsősorban a máj.
- A folsavként is ismert B9- vitaminra minden olyan életműködéshez szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. A magzati fejlődés során különösen fontos - segíti az idegrendszer létfontosságú vegyületeinek előállítását. A spenót és fejes saláta mellett a főtt lencse az egyik legbiztosabb forrása.
- A kobalaminként is ismert B12-vitamint csak a negyvenes években fedezték fel. Azóta kiderült, ez az egyetlen vitamin, amelyet a szervezet nagy mennyiségben képes raktározni. A vészes vérszegénység gyógyírjaként ismert vitamin legbiztosabb forrása a különböző állati eredetű ételek - így a marhahús.

Receptajánló:
Tavaszi zöldsaláta
Hozzávalók:
• 1 db fejes saláta
• 1 kígyóuborka
• 1 lilahagyma
• 1 zöld kaliforniai paprika
• 1 piros kaliforniai paprika
• 5 szem hónapos retek
• 1 narancs
• Az öntethez:
• 4 evőkanál olívaolaj
• citrom
• ízlés szerint fehér őröltbors
• mustár
Elkészítés:
A zöldségeket felszeleteljük, jól összekeverjük, hogy szép színes legyen.
Az öntet alapanyagait összekeverjük, majd az öntettel átkeverjük a salátát.
Azonnal fogyasztható.

Paradicsomos hagymás-bab quinoás jázmin rizzsel 
Hozzávalók / 6 adag
Feltét
• 3 nagy fej vöröshagyma
• 2 teáskanál himalája só
• 30 dkg vörösbab (konzerv)
• 2 ek olívaolaj
• 500 ml paradicsomszósz
Köret
• 10 dkg quinoa
• 20 dkg jázmin rizs
• 2 teáskanál petrezselyem
• 2 teáskanál himalája só
• 6 dl víz
• 2 ek olívaolaj
Elkészítés
Feltét
1. A hagymákat megpucoljuk, majd felkockázzuk, és az olívaolajon üvegesre dinszteljük.
2. Ezután hozzáadjuk a himalája sót, a babot és a paradicsomszószt.
3. Végül kis lángon addig főzzük, míg a szósz el nem kezd gyöngyözni.
Köret
1. A quinoát és a jázmin rizst egy kicsit megpirítjuk az olívaolajon.
2. Majd hozzáadjuk a vizet, a sót és a petrezselymet. Lassú tűzön forralásig főzzük (kevergetés mellett).
3. Végül lefedjük a köretünket, pár konyharuhát teszünk rá, és hagyjuk megdagadni.