EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.18
Facebook E-mail
/

AZ ÉV VÉGI ESEMÉNYEK MINDIG ÖSSZEHOZZÁK A CSALÁDOT ÉS A BARÁTOKAT. AZ ÜNNEPI SZEZONT A MIKULÁS NYITJA. ELINDULT AZ ÜNNEPI SZEZON. EHETI HÍRLEVELÜNK TÉMÁJA A MIKULÁS ÉS AZ ÜNNEPI ÉTKEK! 

A Mikulásról
Sok legenda kering a Mikulás történetéről, van aki ezt vallja van aki amazt, mi most elmeséljük a Mikulás valódi és csodaszép történetét.
Szent Miklós a keleti egyház, máig a legtiszteltebb szentje. Krisztus után született 245-ben, Patara városában egy gazdag család gyerekeként. Már kisgyerek korában árva maradt, szüleit egy járvány vitte el. Szüleitől örökölt vagyonával, nagybátyjához - aki érsek volt - Patara város kolostorába költözött. Már kisgyerek korában megszerette az ottani életet és végül a papi hivatást választotta. Életét mindvégig az emberiségnek és a gyerekeknek szánta.

270-ben Jeruzsálemben a tengerészek védőszentjévé választották. Zarándokútjáról hazatérve betért Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol a helyiek püspökké avatták.
Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és a szegények megsegítésére szentelte életét. Vagyonát a gyerekek és szegények megsegítésére költötte, miközben tanított és a szeretetet hirdette. Egy éhínség idején a teljes egyház vagyonát szétosztotta a szegények között, halála után egy darabig ki is tiltották az Egyházból.
A kolostor közelében, ahol lakott, élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya. Egy séta közben akaratlanul meghallotta a három lány vitáját. A lányok azon vitatkoztak, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, ahhoz, hogy megszabaduljanak a szegénységből és egyikőjük férjhez mehessen.
Miklós püspök meghallva ezt a tanakodást visszasietett a kolostorba és egy marék arannyal visszatérve bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt, egy évvel később a csoda ismét megtörtént. A másik lánynak is adott egy marék aranyat. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ezért kisiettek, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől. Harmadik évben az ablak zárva marad, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át bedobta az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre. A keszkenőbe rakott arany épp belehullott a harisnyába.
Ezután terjedt el a hír, hogy Tél-Apó minden évben megajándékozza a szegényeket. Egy idő után kitudódott, hogy ki is valójában a Mikulás, ugyanis az aranyak között amit a legkisebb lány kapott volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő adott régebb Miklós püspöknek. De ez alkalommal az is kiderült, hogy Miklós püspök minden évben december 5-én, névnapjának előestéjén rendszeresen megajándékozza a gyerekeket.
A keresztényüldözések idején elfogták, de kivégezni nem merték. A legenda szerint halálakor a lelkét angyalok vitték a végső nyughelyére, ahol egy forrás eredt. Innen hirdeti azóta is a Mikulás a szeretetet a gyerekeknek.

Érdekességek a Mikulásról
Magyarországon csaknem 170 éve jár a gyerekekhez a Mikulás, alias Télapó.
Az igazi Télapó szakállának szabványmérete van: az álla hegyétől mérve 30 centiméternek kell lennie.
A Mikulás a világon 378 millió gyermeknek visz ajándékot. Ebben nincsenek benne a hindu, mohamedán, és buddhista csemeték. Ehhez 117 millió kilométert kell megtennie egyetlen éjszaka alatt, ez azt jelenti, hogy legalább 244 ezer kilométer/secundum sebességgel száguld keresztül a világon.
December 5. nem csak szent Miklós születésnapja. 1901. december 5-én, született az az ember is, aki alkotásaival lenyűgözte a gyerekeket, és szintén mindmáig meghatározó életükben: Walt Disney.

RECEPTAJÁNLÓ
Mikulás eperből

Hozzávalók:
• 15 közepes eperszem,
• 1 tábla csokoládé,
• tejszínhab.
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg az epreket, és vágjuk le a leveleket úgy, hogy az eprek stabilan megálljanak a vágott felületen. Az eprekről vágjuk le a sapka részt és tegyük félre. Késhegynyi darabot vágjunk ki az eprek közepéből. Apróra tört csokoládé darabokkal töltsük meg az epreket. z eperszem szélén és a csokoládé törmelék tetejére nyomjunk kevés tejszínhabot. Ügyeljünk a mennyiségre, mert könnyen túlfolyik! Illesszük a "sapkákat" a helyükre és kiskanállal tegyük rá a tejszínhab bojtot. A szemeket apró csokoládé darabkákból rakjuk a télapó arcára. A Mikulás kabátjára fogpiszkáló végével tegyük a tejszínhab gombokat.

Mikulásváró menü
Hozzávalók:
• 40 dkg pulyka apróhús,
• 2 ek. olaj,
• 2 gerezd fokhagyma,
• só, őrölt bors,
• 1 kk. paradicsompüré,
• 1 kk. liszt,
• 2 dl fehérbor,
• 40 dkg kelbimbó.
A puliszkához:
• 20 dkg kukoricaliszt,
• só,
• 1 ek. zsír,
• 15 dkg juhtúró.
Elkészítés:
Vágjuk fel a pulykahúst egyforma, falatnyi darabokra. Ezután forrósítsuk fel az olajat, és tegyük bele az összezúzott fokhagymát, majd a húst és 2-3 percig pirítsuk. Szórjuk meg sóval, őrölt borssal, majd ízesítsük a paradicsompürével. Ezután öntsük fel az egészet a fehérborral, és lefedve pároljuk puhára. Mielőtt elkészülne a megtisztított kelbimbót is tegyük hozzá. Tálalás előtt sűrítsük egy kevés vízzel elkevert liszttel. A puliszkához forraljunk fel 8 dl vizet egy csipet sóval. Szórjuk bele folyamatosan kevergetve a kukoricalisztet, majd 4-5 perc alatt főzzük az egészet sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, öntsük kizsírozott tűzálló tálba, és morzsoljuk rá a juhtúrót. Forró sütőben 20-25 percig pirítsuk. Az elkészült kelbimbós húst a puliszkával körítve tálaljuk.

Mikulásváró isler


Hozzávalók:
• 30 dkg liszt,
• 20 dkg margarin,
• 10 dkg porcukor,
• 1 tojás sárgája,
• 1 tasak vaníliás cukor,
• 0,5 tasak sütőpor,
• 10 dkg tortabevonó étcsokoládé,
• 1 ek olaj,
• 5 ek Extra Jam (baracklekvár).
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit: liszt, szobahőmérsékletű margarin, porcukor, tojássárgája, vaníliás cukor és sütőpor, alaposan összedolgozzuk. Egy órára hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk és egy nagyobb kör alakú formával kiszaggatjuk- én egy kisebb ételtartót használtam. Minden második közepéből egy csizmaformát is kiszúrunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Tortarácson hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót az olajjal forró víz felett felolvasztjuk és a csizmás islereket bevonjuk vele. Én egy villára raktam és egy kanállal mertem rá a csokit. Kicsit lecsöpögtetjük, és tortarácsra téve hagyjuk a csokit megszilárdulni. Kb. egy órát hagytam pihenni. Az islerek alját megkenjük lekvárral, rárakjuk a tetejüket, majd a csizmát még feltöltjük lekvárral. Kb. fél óra múlva már puha és fogyasztható.