EGAL-TEAM Kft. | 2017.12.13
Facebook E-mail
/

Ilyenkor a nagy készülődésben a legtökéletesebbre törekszünk, és sokszor túlhajszoljuk magunkat, feszültté válunk - nem tudjuk kiélvezni, megélni az ünnep és a készülődés szépségét. Lehet, hogy itt is igaz a mondás: több a kevesebb, ha azt teljes átéléssel tudjuk csinálni.
Ajándékok a konyhából
Akik szeretik a különlegességeket és szívesen kipróbálnak új dolgokat, azok biztosan örülnek a saját kezűleg készített különlegességeknek. A gasztroajándékokat a likőrökkel érdemes kezdeni, mert ezeknek néhány hét érésre szükségük van.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 15 dkg porcukor , 5-6 csomag vaníliás cukor, 6 dl tehéntej, 2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka
Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük. 4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk.
Francia likőr
Hozzávalók: 1,5 kg feketeribizli,7,5 dl vörösbor, 2 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 2 kg cukor
Elkészítés: A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtessük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, a két szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.
Mézeskalács a fára
Akármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.
A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.
A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúró formánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.
Díszítés
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak.
A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.
A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.
Mézeskalács recept
Hozzávalók: 9 evőkanál kristálycukor, 2 egész tojás + 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál fahéj, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 2 kanál tejföl, 9 evőkanál méz
fél evőkanál szódabikarbóna, 60 dkg liszt
Elkészítés: A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarom. A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a masszához öntöm, és belerakom a lisztet, összedolgozom. Pár órára hűtőbe teszem, akkor könnyebb vele dolgozni, de volt már, hogy idő hiányában azonnal nyújtottam és sütöttem.
Nagyon pici lisztet szoktam szórni a nyújtódeszkára, mielőtt kinyújtom, nem igényli a tészta, de én parás vagyok, tehát lisztezek. Félujjnyira nyújtom, kiszaggatom.
Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütöm, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.