EGAL-TEAM Kft. | 2017.12.13
Facebook E-mail
/

Nemsokára indulsz nyaralni? Szeretnéd önfeledten megélni, de félsz, hogy ezen múlik az eddig keserves munkával megszerzett formád? Aggodalomra semmi ok, ugyanis most megosztunk pár bevált tippet.

Azt hiszed ez a cikk arról fog szólni, hogyan álld meg a finom falatokat nyaralásod alatt? Ezt a butaságot most felejtsd el! A nyaralás az egyetlen lehetőség az egész évben, hogy feltöltődj! Ilyenkor nem szabad korlátok közé szorítanod magad, főleg, ha külföldön vagy és egyetlen lehetőséged van az életben a helyi különlegességek megkóstolására! Délelőtt és kora délután egyél amit csak szeretnél, ha szeretnéd akár édességeket is, de ügyelj arra, hogy az étkezések után azt le is mozogd mondjuk egy alapos úszás, vagy egy természetjárás során. Elég, ha nagyjából este visszafogod magad. Ez a stratégia ugyan nem fog működni egész évben, de hidd el ezen a pár napon nem fog múlni a formád.
A szállodák pazar svédasztalai arra csábítanak, hogy addig tömd magad, amíg ki nem pukkadsz! Mivel szerencsére elég nagy a választék, csak egy kis odafigyelés szükségeltetik ahhoz, hogy jól válogasd össze a harapnivalót. Soha ne szedj óriási halmokat, inkább térj vissza többször kisebb adagokért! Mindenesetre ne várd meg, amíg a gyomrod már feszülni kezd a sok bevitt tápláléktól. Ne feledd, a jóllakottság érzet csak negyedórával az étkezés befejezése után jelentkezik!

A legegyszerűbb, a legjobb és a leghasznosabb trükk minél több vizet inni. A nyári melegben könnyebben kiszáradunk, észre sem vesszük a vízparton a dehidratáltságot, ráadásul az éhségérzet gyakori kiváltója valójában a szomjúság. Ha eleget iszunk, azzal nemcsak a szervezetünknek teszünk jót a megfelelő hidratáltsággal, hanem a fölösleges étkezéseket is elkerülhetjük.

Ha a legjobb helyi ételeket kóstolod meg nem biztos, hogy bízhatsz benne, hogy minőségi alapanyagokból készülnek.
Ha például Görögországban jársz ne 2 eurós gyroszt tömd magadba, hiszen az ma már ott is a bőrkés ipari húsból készül és olajos sült krumplival adják, de mondjuk, ha souvlakit, vagy stifadot választasz kicsit drágábban, úgy, hogy közben igazi helyi ínyencségeket kóstolsz. Ugyanez a logika áttehető bármelyik országra! Járj nyitott szemmel, esetleg előre keresd ki a helyi specialitásokat.
Egy másik jó stratégia, ha vacsorára salátát eszel. Bárhol is edd, az öntetet külön kérd, így megkóstolhatod és ha cukrosnak, zsírosnak ítéled elhagyhatod.
Ide tartozik a kérdés másik oldala: NE egyél gyorséttermekben! Itthon sem eszel mekiben ugye? A nyaralás miért lenne más? Hidd el, bárhol nyaralsz ezeken a helyeken ugyanazt az ipari szemetet fogod kapni, amitől bizony egy hét alatt feljönnek a kilók, ráadásul a kajakóma érzése a fél napodat nyomottá fogja tenni. Vigyázz! A helyi fast food étkezdék ételeivel is ugyanaz a helyzet! Ha nem punnyadni akarsz, hanem aktívan pihenni, akkor ezen el se gondolkozz!
Érdeklődj ismerősöktől, nézz körbe közösségi és utazási oldalakon, tájékozódj és valódi vélemények alapján dönts!
Mindig beválik, ha azt nézed melyik helyen ülnek sokan és főleg helyiek!

Ha nem is mindennap, de nyaraláskor is összedobhatsz három-négy ebédet, ha apartmanban szálltál meg. Ezeknek az ételeknek azonban szigorú követelményeknek kell megfelelniük: ne kelljen hozzá túl sok eszköz, ki tudja, mennyire felszerelt az apartman. Nagybevásárolni sincs kedvünk ilyenkor, ráadásul sok helyen csak a helyi aprócska bolt kínálatára tudunk hagyatkozni, tehát jobb, ha az ételek kevés alapanyagból állnak össze. Legyenek a kínálathoz rugalmasan alakíthatók a tervezett fogások, hiszen lehet, hogy csak egy közért van a faluban, de ha mázlink van, kifoghatjuk a helyi termelői piacot is, ami külön élmény annak, aki szeret főzni.
Olyan rugalmasan alakítható ebédeket kell tervezni a nyaralásra, amit maximum 30 perc összedobni reggel, strandra indulás előtt, vagy délben, amikor éhesen hazaértünk. Fontos hangsúlyozni, itt az egyszerűség, a gyorsaság és a kimaxolt minimalizmus vezéreljen, nem a nyaralás hetére tervezd, hogy beszerzed a háziasszonyok Michelin-csillagát.

Nem árt, ha viszel magaddal egy csomag zabot. Csak egy pillanat elkészíteni bárhol is vagy és nem csak tökéletesen fogja elindítani a napod, de több pénzed marad értelmes dolgokra és minőségi helyi specialitások megkóstolására is. Ráadásul a reggeli a legfontosabb étkezés. Az, amin még ilyenkor sem éri meg változtatni! Ha pedig azt hiszed, hogy ez unalmas lenne egy nyaraláshoz megsúgom a titkot: helyi feltétek! Pár helyi gyümölccsel, vagy finomsággal megszórt zabkása az, amit tuti nem fogsz unalmasnak találni.
Egy másik jó tipp, ha estére saját magadnak készítesz salátát, szintén helyi zöldségekből, halból. Az íze különlegesebb lesz, eltérő az itthon megszokottól mégis szuper vacsit ehetsz.

A végére néhány ételtől független jó tanács!
Felejtsd el a sátorméretű ruhákat, pólókat, és csomagolj minél több passzentos ruhadarabot, szűk nadrágot, alakkövető nyári ruhákat magadnak. Ezek mindig emlékeztetnek majd arra, hogy ne lőj túl a célon! Egy bő póló alá rejtőzve könnyen az az érzésed támadhat, hogy ha már nyaralsz, akkor mindent szabad, meg aztán ezt a kis felesleget majd úgyis ledolgozod.

Mozgás! Tájékozódj a nyaralóhely és a környék sportolási lehetőségeiről. Írd le magadnak, mit szeretnél feltétlen kipróbálni, és már a megérkezés után érdeklődj utána, kérj időpontot! Ha felébredsz de párod vagy a gyermeked még alszik a legjobb, amit tehetsz ha mozogsz picit. Például menj el futni. A hajnali, nyári táj feltölt majd energiával, nem beszélve arról, mennyire csodás élmény a vízparton kocogni!
Ha nem kenyered a futás csinálj néhány gyakorlatot. Nem kellenek gépek, sem súlyok. Elég egy minimális hely és 15 perc! A lényeg az, hogy teljes intenzitással csinálj pár saját testsúlyos gyakorlatot felváltva 3-4 sorozatot. Pl fekvőtámaszt, felülést, guggolás és kitörést úgy, hogy köztük nem tartasz pihenőt! Ha ezt az ébredés utáni fázisban éhgyomorra teszed nagyjából elégetted azt a plusz kalóriát, amivel tested esetleg előző nap nem tudott hova tenni. Ráadásul a napot is felüdülten és pozitívan kezded ráhangolódva az aktív kikapcsolódásra.

Jó nyaralást!

Receptajánló
Mascarponés gyümölcskrém
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
• 250 gramm mascarpone vagy más natúr krémsajt
• 2 dl joghurt
• 200 gramm málna vagy más gyümölcs
• kevés cukor
• keksz

Elkészítés:
A mascarponét simára keverjük a cukorral és a joghurttal, majd belekeverjük a gyümölcs felét úgy, hogy kissé összetörjük, nem teljesen pépesre, csak annyira, hogy levéből, ízéből átadjon a krémnek valamennyit.
Poharakba lerakunk egy réteg gyümölcsöt, rákanalazzuk a krémet, a tetejére is rakunk a gyümölcsből, majd kekszet morzsolunk az egészre. Mehet még rá egy kis tört dió vagy mandula is, ha akad belőle kéznél.



Nizzai saláta
Hozzávalók kb. 4 személyre:
• 3 nagy darab paradicsom
• egy kígyóuborka
• 4 tojás
• egy konzerv tonhal
• egy fej saláta
• egy csokor újhagyma
• 100 gramm olajbogyó

Elkészítés:
Vizet forralunk, óvatosan belecsúsztatjuk a tojásokat, és alacsony lángon 9 perc alatt megfőzzük őket. Ha letelt az idő, hideg vizes csap alatt hűtjük le a tojásokat, majd megpucoljuk és negyedeljük mindegyiket. A tonhalat lecsöpögtetjük. A paradicsomot felszeleteljük, az uborka magos, vizes belsejét kivájjuk egy kanállal, és a keményet felszeleteljük. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A salátaleveleket összetépjük. Az alapanyagokat tálakban, szépen egymás mellé rakosgatjuk, de nem keverjük el, hanem így a hűtőbe tesszük. Tálaláskor elég elővenni, öntetet locsolni rá és elkeverni.