EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bio boltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!
Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.
Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.
A medvehagyma (Allium ursinum), népies nevei: Sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma. A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébred, téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja.
Hogyan használhatjuk fel?
A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.
Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Ekkor a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzzük. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítjük, tejszínnel finomítjuk, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.
Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztjuk, alaplével felöntjük, majd behabarjuk. Sózom, borsozom.
Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.
A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedli tésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.
A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.
Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.
Termesztési tanácsok
A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.
Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.
Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki. A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is. Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.
Medvehagymás krémleves
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 1 kisebb hagyma, 1 liter zöldségleves, 3 szem burgonya, 1 csokor (kb. 15 dkg) medvehagyma, só, bors, tejszín, mandulaszeletek a díszítéshez.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, a burgonyát megpucolom, a medvehagymát megmosom. Olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a kockára vágott burgonyát, felöntöm a zöldséglevessel, sózom, borsozom. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, hozzáadom a medvehagymát. Ha a burgonya puha, botmixerrel összeturmixolom a levest. Kb. fél dl tejszínt öntök hozzá, és egyszer felforralom.