EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Egyre ismertebb az a tény, hogy vannak hűsítő és melegítő hatású ételek, italok és fűszerek. Érdemes egy kicsit megismerni őket, akár tesztelgetni is a hatásukat, hogy saját tapasztalataink alapján eldönthessük, nekünk melyik válik be leginkább, milyen ízeket tudunk legjobban beilleszteni ízlésvilágunkba, menüinkbe.

Melegítő ételek

A húsok közül a vörös húsok melegítenek, mint a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, és ide tartozik a kacsa is. Érdemes olajos magvakat is fogyasztani a melegítő hatás kedvéért, ajánljuk a diót, a mogyoróféléket, de ide tartozik a gesztenye is. Zöldségek közül a cékla, a káposzta, a sütőtök és a hagyma javallott elsősorban, de a hüvelyesek – a bab, a lencse – is ide tartoznak. A gabonaféléknél inkább a fűszerezéssel tudjuk elérni a melegítő hatást, mert ezek önmagukban semlegesek. A fokhagyma természetes antibiotikumként segítségünkre lehet a téli influenza elkerülésében is.

Melegítő fűszerek

Fahéj, ánizs, csillagánizs, kardamom, curry, chili, pirospaprika, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, feketebors, kurkuma, fokhagyma – ezek a legmelegítőbb fűszereink, amelyek nagy részét használjuk is a téli ételekbe és italokba, anélkül, hogy tudnánk melegítő hatásukról, gondoljunk a forralt borra vagy a mézeskalácsra, gazdag egytálételeinkre.

Melegítő italok

A forró tea már önmagában melegít, de ha a fenti fűszerekkel ízesítjük, hatását felerősíthetjük. Forralt bor esetében nem csak a fűszerek és a hőfok, de az alkohol melegítő hatása is érvényesül. A forró teát is gazdagíthatjuk kevés rummal, ha szeretnénk fokozni hatékonyságát. Mértékkel fogyasztva persze…

Melegítő eljárások

Talán nem meglepő, hogy a pörkölt, sütött, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak. A nyers és hideg ételek ezzel szemben inkább hűsítőek. Már maga a forró gőz vagy a duruzsoló sütő is melegít, de az ételek hatása is melegítő.

Kerülendő

Hideg időben nem ajánlott a déli gyümölcsök fogyasztása, ezek hűsítő hatásúak, gondoljunk csak arra, hogy származási helyükön épp ez a feladatuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk le a citrusokról vagy az ananászról, de ezt inkább olyankor fogyasszuk, amikor nem indulunk neki a szélfútta utaknak, vagy próbáljuk ellensúlyozni fűszerekkel hűtő hatásukat.

A tejtermékek is inkább hűsítő hatásúak, gondoljunk itt elsősorban a joghurtra és a kefirre, a zsírosabb tejszín vagy a különféle sajtok már melegítőbb hatással vannak a szervezetünkre, főleg, ha fűszeres ételekbe komponáljuk.

Érdemes ilyenkor kerülni a hűtő hatású fűszereket is. Tipikusan ilyen a menta, a citromfű, a koriander és az édeskömény.

Kardamomos szűzpecsenye almával

Hozzávalók: 75 dkg szűzpecsenye, 8-10 szem kardamom, só, frissen őrölt bors,2 evőkanál olaj, 50 dkg apró szemű savanykás alma, 5 dkg barnacukor, 1 rúd fahéj,

1 babérlevél, 25 dkg vadrizzsel elkevert jázminrizs

Elkészítés: A kardamom belsejéből a magokat kivadásszuk, a szemeket egy mozsárban megtörjük. Alaposan összekeverjük kb. fél-fél teáskanál nagy szemű sóval és frissen őrölt borssal, valamint az olajjal.

A hártyáktól, ínaktól megtisztított szűzpecsenyét 4 darabba vágjuk, alaposan bekenjük a fűszerkeverékkel, hogy mindenhol bevonja. Felforrósított serpenyőben minden oldalát kb. 3-3 percig sütjük, ízlés szerint, ha szükséges, további 10-12 percre bedughatjuk a sütőbe 180 fokra, de vigyázzunk, nehogy kiszáradjon! Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a barnacukrot, majd beledobjuk a fűszereket és a cikkekre vágott almát. Alkalmanként megrázzuk, de nem kevergetjük, nem szeretnénk, ha az alma összetörne, csak ha kissé megpuhulna és átjárná a fűszeres karamell íz. A húst egy deszkán fóliával lefedve pihentetjük 10 percig, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mellé a karamellizált almát tálaljuk párolt vadrizssel elkevert jázminrizs körettel.