EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.18
Facebook E-mail
/

Táplálkozásunk csak akkor lehet hosszú távon sikeres - azaz egészségmegtartó -, ha kellő alapokon nyugszik. A kiegyensúlyozott étrend bázisát a gabonák képezik, s azon belül is döntően a teljes kiőrlésűek.

A táplálkozástudományi kutatások bizonyították, hogy a korábban még feleslegesnek és a bélrendszeri problémákkal küzdők számára károsnak ítélt élelmi rostok, valójában elengedhetetlen alkotóelemei az egészséges étkezésnek. Az élelmi rostok összetett szénhidrátok, melyek emészthetetlenek, csak a vastagbélben élő baktériumok képesek részleges lebontásukra. Az így keletkező rostrészek viszont elősegítik a bélben élő jótékony, a tejcukrot bontó baktériumok növekedését, s ezzel a szervezet védekező rendszerét javítják, sőt olyan anyagokat (rövidláncú zsírsavakat) termelnek, amelyek közreműködnek a rosszindulatú béldaganatok megelőzésében.
A teljes kiőrlésű termékekben, a teljes gabonaszemben (gabonapelyhek) található vízoldékony rost, a béta-glukán (amely főként a zabra jellemző) segít egyenletesebbé tenni a vércukorszintet, csökkenti a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) szintjét, s így kedvező irányba befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. A vízben nem oldódó rostok (cellulóz, hemicellulóz és lignin) a jó bélműködést segítik elő, mivel megkötik a mérgező anyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és ezzel megkönnyítik a rendszeres székletürítést.
Az őrlésnek köszönhetően megmarad a gabonák bőséges ásványi anyag- és vitamin tartalma. A teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek fogyasztásával rengeteg kalcium, magnézium, B-vitamin, A és E vitamin, vas kerül be az emberek szervezetébe.
Rostban jóval gazdagabbak a sima fehér lisztből készült pékáruknál. A magas rosttartalomnak köszönhetően nagyobb telítettséget okoznak. Sokkal kevesebbet eszünk belőlük, hamarabb jól lakunk velük. A jótékony rostok segítenek az emésztési problémák rendezésében. Magukba szívnak és eltávolítanak a belekből, a belek faláról minden, a szervezet számára nem hasznosuló mellékterméket, salakanyagot.
A teljes kiőrlésű pékárukat nagyon gyakran dúsítják olajos magvakkal. Ezzel a tápértékük még gazdagabbá válik. Az olajos magvak emelik a teljes kiőrlésű pékáruk kalcium, magnézium, B-vitamin tartalmát és jótékony telítetlen zsírsavakat juttatnak a szervezetbe. A teljes kiőrlésű termékek minden korosztály számára ajánlottak. Könnyen emészthetőek és gazdagon ellátják a szervezetünket energiával.

A különböző gabonafélék - a búza, a rizs, a kukorica, a zab, a rozs, az árpa, a köles, a cirok, valamint az ezekhez hasonlóan felhasználható más magvak (pszeudocereáliák), mint a pohánka, az amarant, az indián rizs, stb. - történelmi idők óta az emberiség táplálkozásának létfontosságú részét képezik, mivel termésük energiában gazdag, jól tárolható és sokféleképpen felhasználható. A gabona alapú élelmiszerek rendszeres fogyasztása ma is az egészséges táplálkozás alappillére: naponta ún. 6-11 egységnyit fontos magunkhoz vennünk belőlük, lehetőleg minél nagyobb arányban a teljes kiőrlésű termékekből. (Egy egységet jelent pl. 1 kis szelet kenyér, 1 darab kifli, 10 dkg főtt barna rizs, 10 dkg főtt tészta, 3 evőkanál müzli, 4-5 db korpás keksz, stb.) Kedvező, ha változatosan, különböző gabonaféléket fogyasztunk, mivel az eltérő beltartalmi értékek jól kiegészítik étrendünket.
Sok-sok évvel ezelőtt az elődeink szinte csak teljes értékű gabonából készült kenyereket fogyasztottak. Maguk készítették otthon a kenyerüket a földjeiken megtermelt gabonából, amit frissen őröltek. Ezt a gabonaőrleményt használták sütéshez, főzéshez. Az akkori kor emberének teljesen természetes volt a pékáruk tömörebb állaga, sötétebb színe. Ahogy telt az idő és változott a világ egy téveszmének köszönhetően a sötét kenyér a szegények eledele lett. A gazdagok szégyellték, ha az asztalukra teljes kiőrlésű kenyér került. Szépen, fokozatosan áttértek az emberek a „fehér”, világos színű pékárukra, az őrlésnél a gabona igazán értékes korpa és maghéj része a szegények lisztje lett. A gazdagok pedig tömték magukba a tápanyagban jóval értéktelenebb fehér lisztből készült színében, állagában teljesen más puha finomságokat.
Ahogy telt az idő, az életmódnak, étkezési szokásoknak köszönhetően számos egészségügyi probléma nehezítette az emberek életét. Így került újra a figyelem középpontjába az egészségtudatos táplálkozás és ezzel együtt a teljes kiőrlésű gabonák ismételt megjelenése az életünkben.
Azonban ne csak akkor fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárut, ha éppen fogyókúrázunk vagy egy felkapott diétának köszönhetően javasolt alkotórészként időszakosan szerepel az életünkben.
Ne csak akkor, ha egy betegség vagy táplálék allergia következtében már muszáj azt választanunk, hanem az egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése miatt is.
Fogyasztásukkal, sokkal, értékesebb tápanyaggal látjuk el a szervezetünket, mint a hagyományos fehér lisztből készült változatokkal.
Ha még soha nem kóstoltunk teljes kiőrlésű pékárut, de nyitottak vagyunk rá és szeretnénk kipróbálni, akkor ne hirtelen egy drasztikus váltással, hanem fokozatosan építsük be őket a mindennapjainkba. Barátkozzunk, a teljes kiőrlésű pékáruk jellegzetesen teltebb, erőteljesebb ízével, tömörebb állagával és sötétebb színével. Lépésről-lépésre haladjunk és kóstoljunk meg minél több típust. A fokozatosság sokkal könnyebb megoldás, mint az, ha már egy betegség következtében nincs más választásunk. A „muszáj”, „kell” sokkal nehezebb és sokkal több lemondással is jár!
Figyeljünk az egészségünkre és a szervezetünk jelzéseire. Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése legyen a cél.
Ha úgy döntesz, szívesen fogyasztasz az egészséges táplálkozásnak megfelelő termékeket, akkor kínálatunkban segítséget nyújtunk ehhez, teljes kiőrlésű magos croissant-nal készült szendvicseinkkel, valamint búzacsírás és tönkölybúzával készült croissant-jainkkal.