EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

A dolog igen régen kezdődött. Ha a kronológia megbízható vonalán szeretnénk haladni, akkor a fagylalt első felbukkanását a Bibliában találjuk, ahol Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták. Mi ez, ha nem egyfajta jeges hűsítő?
Aztán persze ott vannak az egyiptomiak és a görögök, akik szintén ráéreztek a dologra, meg elég meleg is volt arrafelé, hogy valamifajta csellel hűvöset csempésszenek az életükbe. Ekkortájt főleg hóval kevert italokat vagy jégre tett gyümölcsöket kínáltak a vendégeiknek.
A következő fázis a görögöktől szinte mindent elleső rómaiaknál található. A híresen hírhedt Néróról állítólag köztudomású volt, hogy igencsak kedveli a – sorbet jellegű - fagylaltokat. A római kor után a reneszánsz idejében kapott új erőre a fagylalt, ami az araboktól kiművelődött szicíliai szakácsoknak, cukrászoknak volt köszönhető. Ők közvetítették az édességet Európa felé.
Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez. A nyelvújítás előtt hideg nyalatként ismeretes édesség hamar divatossá vált, és sorra nyíltak a fagylaltot árusító cukrászdák.
A fagylaltnak többféle fajtája is ismert:
parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
sorbet vagy szörbet: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.
sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható
Egyébként a fagylaltoknak nagyjából ugyanaz az alapja, különféle tejtermékek kombinációja, cukor és egyéb ízesítők. Tehát egy alapból, végtelen számú és variációjú fagyit készíthetünk, melynek csak a fantáziánk szabhat határt.
Az alapreceptek alapján a fagylaltot két csoportra lehet osztani. Az első típus, ami a tej és a tejszín különféle kombinációiból áll, plusz ízesítőanyagokból és persze cukorból. A másik típusú fagyi, aminek az alapja tojássárgájából, cukorból, tejből, némi tejszínből és egyéb ízesítőkből áll.
Az igazi finom fagylaltnak legalább a 15-20%-a kell, hogy zsír legyen, mert ettől lesz lágy és finom. A zsír jelen esetben a tej és egyéb tejtermékek egyvelegéből alakul ki. A legjobb eredményt általában azokkal a receptekkel lehet elérni, amelyek sok tejet és tejszínt tartalmaznak.
És akkor lássunk egy egyszerű és egy különleges fagyi receptet, amihez nem kell profi fagyigép és elkészíteni se bonyolult dolog. Ne felejtsük el, hogy tálalás előtt jó 10 perccel ki kell venni őket a mélyhűtőből, különben nagyon kemények maradnak.
Citromos
3 citrom reszelt héja és leve, 2 tubus tubusos, cukrozott sűrített tej, 3dl hideg tejszín
A citromok héját megreszeljük, a levüket kifacsarjuk, átszűrjük. A hideg tejszínből robotgéppel habot verünk, majd szintén a robotgéppel egy másik tálban összedolgozzuk a citromhéjat, citromlevet és a cukrozott sűrített tejet.
A citromos keverékbe fakanállal finoman beleforgatjuk a tejszínhabot és a fagyi keveréket 15*25 cm-es, 5 cm magas műanyagdobozban 6 óra alatt megfagyasztjuk a mélyhűtőben.
Bazsalikomos eper sorbet
50 dkg eper, néhány levél friss bazsalikom, 1 citrom leve, 1 dl víz, 12 dkg cukor
A vízből és a cukorból szirupot főzök. Ha kihűlt, az epret botmixerrel krémesítem (ha nagyon ráérek, akkor a pürét szűrőn átpasszírozom), hozzáadom a sziruphoz. Ehhez a szirupos eperhez jön hozzá a citromlé, a vékony csíkokra metélt bazsalikom, és az egészet fagyasztógépben kifagyasztom. Ha nincs fagyasztógép, akkor egy már megüresedett fagylaltos dobozba öntöm a krémet, és a mélyhűtőbe teszem. Innen félóránként kikapom, átforgatom, majd visszateszem hűlni. Nagyon finom, izgalmas sorbet.