EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Elkezdődött az iskola. Törhetjük a fejünket, hogy mit is egyen gyermekünk tízóraira, uzsonnára. Hogyan dobjuk fel az unalmas szendvicseket, hogy legyen finom és egészséges? Most ajánlunk pár ötletet, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba.

Akármilyen elmaradottnak is hangzik, az egyik legjobb választás a szendvics! Készüljön teljes őrlésű lisztet tartalmazó kenyérből vagy más teljes őrlésű pékáruból, kenhetjük vajjal, margarinnal, sajtkrémmel, májassal, húsos vagy zöldséges szendvicskrémekkel. A szendvicsekbe kerülhet vékony szelet sovány sült hús vagy sovány felvágott, ezek jól hasznosuló vasforrások, ami ebben az életkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő vasbevitel hozzájárul a szellemi fejlődéshez és teljesítőképességhez.

Lehet jó választás a gyerekek által kedvelt muffin, pogácsa, pizzás csiga, magos kiskifli is, ha saját magunk vagy egy „beépített" családtag, például a nagymama közreműködésével készítjük. A saját készítésű előnye, hogy kontrollálni tudjuk az ételbe kerülő anyagok (cukor, só, liszt, stb.) mennyiségét és minőségét. Ezek a kézbe fogható finomságok természetesen önmagukban nem állják meg a helyüket, egészítsük ki őket sajttal, gyümölccsel, joghurttal, kockára vágott zöldségekkel!
A gyermekek, kamaszok optimális testi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel, így a tízórai tartalmazzon tejterméket: natúr joghurtot, kefirt, túrókrémet, sajtot (ezeket természetesen érdemes délelőtt elfogyasztani, hogy a nap során ne romoljanak meg).
Mindenképpen szerepeljen a tízóraiban friss gyümölcs, vagy legalább a szendvicsben legyen friss zöldség, salátalevél. Ezek segítenek a napi élelmirost-bevitel biztosításában, C-vitamin-tartalmuk révén pedig az immunrendszer erősítésében.
Ne csak ennivalót, innivalót is csomagoljatok, hiszen ahhoz, hogy az iskolában jól teljesítsünk, inni is kell! Legjobb az ásványvíz, tea. Kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket. Tornaóra, sportolás után megnő a folyadékszükséglet, legyen a gyermeknél kulacs vagy palack, amit újra tud tölteni.

Török padlizsánkrém

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán,
fél citrom leve ,
3 evőkanál olívaolaj ,
3 gerezd fokhagyma ,
só ,
bors.

Elkészítés:

A padlizsánokat félbevágom, egy száraz serpenyőt a villanytűzhelyre teszek, és ebben alaposan megfeketítem a padlizsánhajók héját. Eközben a grillt beizzítom a sütőben. Sütőpapírt kerítek egy nagyobb tepsibe, és a forró, fekete héjú példányokat a tepsire teszem. Addig sütöm, amíg megpuhulnak. A zöldség húsát óvatosan kikaparom a héjából, egy tésztaszűrőbe teszem, és jó 10 percig hagyom, hogy a felesleges nedvességet kieressze magából. Ebben a 10 percben előkerítem a turmixgépet. A fokhagymákat megpucolom, a gépbe teszem. Hozzáöntöm a citromlevet, az olívaolajat és végezetül a lecsöpögtetett padlizsánt. Alaposan összeturmixolom. Végezetül egy tálba teszem az egészet. Sózom, borsozom, és egy órára a hűtőbe teszem.

Körözöttes szendvics

Hozzávalók:

egy teljes kiőrlésű bagett,
egy pohár tejföl,
egy csomag túró,
egy paradicsom,
őrölt fűszerkömény,
pirospaprika,
só,
egy kisebb fej hagyma vagy snidling.

Elkészítés:

A tejfölt és a túrót keverd össze úgy, hogy egy kenhető állagú masszát kapj. A hagymát aprítsd fel, és szórd a tejfölös túróhoz, ízesítsd egy csipet sóval, köménnyel és pirospaprikával. A paradicsomot szeleteld minél vékonyabbra, majd kend meg a bagettet a körözöttel, és tedd rá a paradicsomszeleteket. A körözött remekül eláll a hűtőben, így érdemes egyszerre akár nagyobb adagot is készíteni.

Csokis diós keksz zabpehellyel

Hozzávalók:

10 dkg liszt,
2 tk. sütőpor,
2 ek kakaópor,
10 dkg dió (fele darálva, fele aprítva),
10 dkg zabpehely,
12,5 dkg vaj,
10 dkg cukor,
2 tojás,
10 dkg étcsokoládé.

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot. Hozzáadjuk az összekevert lisztet, sütőport, kakaót. A masszába keverjük a darált diót, diódarabokat, zabpelyhet. Végül hozzáadjuk a tojásokat és az apróra vágott csokit. Evőkanállal kis halmokat teszünk sütőpapíros tepsibe, és kb. 180 fokon kisütjük. Mivel minden sütő más, nem írok időt, akkor jó, ha enyhén megbarnul az alja. Ne süssük túl, mert akkor a csoki megkeseredik. Meglehet még bolondítani egy kis aprított törökmogyoróval, reszelt narancshéjjal, citrommal.