EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.19
Facebook E-mail
/

Itt az ideje újra gondolni, miket dobunk ki a szemétbe.
Valószínűleg eszedbe sem jut, mielőtt a kukába dobod, biztosan kidobandó-e a zöldségek és gyümölcsök héja vagy magja.
Mai cikkünkben egy korábban egész nyáron hulladékként kezelt maradék, a görögdinnye héj újra felhasználásához adunk tippeket.

A görögdinnyében minden hasznos, még a magja és a héja is.
A dinnye héja ugyan kevésbé vonzó, mint a belseje, de rengeteg tápanyagot tartalmaz.
C-vitamin, rost, kálium és kevés B6-vitamin is van benne. Ráadásul olyan kevés kalóriát tartalmaz, hogy a diétába is belefér. A dinnyehéj magas citrullintartalma pedig javíthatja a vérkeringést, és segíti a szív- és érrendszeri funkciókat. Készíthető belőle savanyúság, tea, befőtt és lekvár is.


Dinnyehéj befőtt

Hozzávalók1 kg dinnyehéj 6 szelet citrom 1 kg cukor 4 db vaníliarúd

Elkészítés: A minél vastagabb dinnyehéj-szeleteket megmossuk, külső sötétzöld kérgét vékonyan lehámozzuk, ügyelve nehogy az alatta levő világosabb részt nagyon megcsonkítsuk.

Kétujjnyi széles kockákra vágjuk és enyhén ecetes vízben üvegesre főzzük.
Lecsurgatjuk, lemérjük és ugyanannyi cukorral, amennyi a dinnyehéj súlya, lábasba töltjük. Egy kilóhoz öt-hat citromszeletet és három-négy apró vaníliadarabkát adunk.
Lassú tűzön, néha kevergetve, addig főzzük, amíg a szirup méz sűrűségű nem lesz. A dinnyehéjdarabokat előmelegített üvegekbe rakjuk, a forró sziruppal leöntjük, hogy ellepje. Tiszta, kifőzött edénybe tesszük, légmentesen lezárjuk (ez fontos, mert nincs benne tartósítószer), és mehet is a takaró közé a száraz dunsztba.
Ne főzzük túl, mert a befőtt nagyon cukrosodik, és később az üvegben szinte megköt.
Aki az üdítőbb ízű befőtteket szereti, az kevesebb cukrot tegyen bele.


Görögdinnyehéj savanyúság

Ha a dinnyét megettük, csak a héját használjuk fel, ha véletlenül ízetlent vittünk haza, akkor az egész dinnyét felkockázzuk 2x2 cm-es darabokra, csak a legkülsőbb kemény héját kell levágni. Üvegeket készítünk elő és elkezdjük beledobálni a dinnyekockákat. Az üveget célszerű megütögetni, hogy a darabok tömörüljenek. Feltöltjük a salátalével, majd a nyakig felöntött üvegeket beleállítjuk egy nagyobb lábasba, és addig forraljuk benne a vizet, amíg az üvegekben is gyöngyözni kezd. Ekkor celofánt teszünk a tetejére, rácsavarjuk a tetőt és mehet a kamrapolcra.

Salátalé 5 literes üveghez való mennyiségre:
Hozzávalók:
2,2 l víz;
8 dkg só;
40 dkg cukor;
6 babérlevél-ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üvegbe kerüljön 1 levél;
1 tk szemesbors;
1 tk egész kömény;
1 tk mustármag;
1 tk koriandermag;
1 tk szegfűbors

Elkészítés:
A hozzávalókat főzzük fel, ha kihűlt, bő 2 dl (inkább 3 dl) 20 %-os ecetet öntsünk bele.
Dunsztoljuk kb. 20 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni. Ha nagy mennyiséget csinálunk, akkor takaró alatt hűtsük ki.


Vízhajtó dinnyehéj-tea

A görögdinnye vízhajtó, s nemcsak a gyümölcse, hanem a héja is. Készíthetünk belőle italt, amely segít a vizesedés, ödéma esetében, jó a szívnek és a veséknek. Ilyen dinnyehéj-teát főzhetünk egész évben, ha a vékony csíkokra szelt héjat megszárítjuk, így megőrzi tulajdonságait.
2dl forró vízhez hozzáadunk egy evőkanál szárított dinnyehéjat, kis tűzön 5 percig főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, leszűrjük, és fél pohárral megiszunk 3-4 szer naponta. Ez a főzet hasznos a köszvény és reuma esetében is.
Kolitis esetén pótolhatatlan lehet a dinnyehéjfőzet — segít a vastagbélgyulladás esetén.


Dinnyehéj lekvár

A fenséges lekvár elkészítése rém egyszerű.
A görögdinnye húsos héját meghámozzuk, azaz levágjuk a zöld részét. Kétszer két ujjnyi kockákra vágjuk, majd ecetes vízben feltesszük főni. A víz alaposan ellepi a dinnyekockákat (1 l vízhez kb. 1 dl 8%-os ecetet használjunk)
Másfél óra múlva szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk alaposan kicsöpögni.
Minden 20 dkg cukorhoz másfél deci vizet számolva főzzünk cukorszirupot vaníliával, fahéjjal és csillagánizzsal. Helyezzük bele a dinnyehéj kockákat és lassú tűzön még egy órát főzzük. Néha nem árt megkavarni!
Ez idő alatt a kis kockák áttetszővé válnak és az aromás szirup teljesen átjárja őket.
Egy óra múlva megfelelő mennyiségű zselésítővel keverjük be és szedjük üvegbe. (Llehet használni zselésítő cukrot-talán már túl édessé teszi vagy agar agart.)

Érdemes kipróbálnotok! Már csak azért is, mert gyönyörű éke lehet a kamra polcának és nem utolsó sorban kiváló ajándék.