EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

Németország legnagyobb sörünnepe minden évben megrendezésre kerül az 1810-es esztendő óta. A németek által csak Wiesn-nek nevezett népünnepély a Theresienwiesén kap helyet évről évre. Az esemény alkalmából a Münchenben üzemelő sörfőzdék olyan különleges sört főznek, amelynek az alkoholtartalma nagyban eltér a megszokottól, ezért nem meglepő, hogy évente több millió látogatót vonz magához a népünnepély.

A legelső Oktoberfest megrendezésére az 1810-es esztendőben került sor. A többi tradicionális németországi népünnepéllyel ellentétben, az Oktoberfest története igen rövidnek bizonyul, hiszen más ünnepek hagyományai több száz évvel ezelőttre is visszanyúlnak. Az első ünnep 1810. október 12-én kezdődött el, abból az apropóból, hogy Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg házasságot kötött egymással. A kiemelkedő jelentőségű eseményből igazi népünnepély lett, hiszen az egész várost meghívták az esküvő utáni vigadalomra. Eme jeles esemény tiszteletére nevezték el a fesztivál helyszínéül szolgáló teret Terézi-mezőnek, vagyis Theresienwiesé-nek.

Az első Oktoberfest az antik olimpiai játékok mintája alapján került megrendezésre. Ennek oka az volt, hogy Lajos király kifejezetten kedvelte az antik kori Görögországot. Ennek köszönhetően az első néhány évben megrendezésre kerülő ünnepek túlnyomóan a sportról szóltak. Számos lovas sportesemény és verseny vette hát kezdetét minden év októberében a lakosság legnagyobb örömére. A bajor királyi udvar ezzel hagyományt teremtett és bár az 1800-as évek óta sokat változott a program, mindmáig hatalmas érdeklődés övezi a kiemelkedő jelentőségű ünnepet.

Bár az 1813-as esztendőben a napóleoni háborúk miatt elmaradt az esemény, ez nem jelentette a hagyomány megszakadását, hiszen 1814-ben még nagyobb és még színesebb program várta az ünnepségre kilátogatókat. Évről évre növekedett a fesztivál és egyre több érdeklődő érkezett Németországba, hogy részt vehessenek a müncheni népünnepélyen. A bajor királyi udvar úgy gondolta, hogy a neves esemény céltalanná válását el lehet kerülni azzal, ha vele párhuzamosan mezőgazdasági vásárt is rendeznek. Ez a hagyomány azóta is fennmaradt, hiszen az Oktoberfest ideje alatt rendszeresen megrendezésre kerül a bajor mezőgazdasági vásár is.
Az akkoriban még főként sporteseményként rendezték meg, így a lóversenypályája mellé számos libikókát és tekepályát építettek, illetve mászókákkal is tarkították az Oktoberfest területét, így sokkal család barátiabbá válhatott az esemény helyszíne. Az 1818-as évben pedig, újabb látványossággal bővítették az esemény repertoárját, hiszen felállításra került a legelső körhinta is. Számos sorsjegyárus is várta a látogatókat. Ezek az árusok a szegényebb polgárokat kívánták magukhoz vonzani, hiszen a sorsjegyekkel, aranyból és ezüstből készült ékszereket és porcelánt lehetett nyerni.

Az 1850-es évben felállításra került a Bavaria szobor is a fesztiválnak otthont adó réten. A 20 méter magas szobor lábánál az 1853-as esztendőben megépült a hírességek csarnoka is, amely a Ruhmeshalle nevet viseli. Sajnálatos módon a 19. század során többször is elmaradt az Oktoberfest. Az 1854-es és 1873-as esztendőkben a pusztító kolerajárvány miatt kellett lemondani az eseményt, míg 1866-ban és 1870-ben az akkor zajló háborúk nem tették lehetővé a megrendezését. Mindez azonban nem okozta a népszerűségének csökkenését, hiszen a program elmaradását követő években újra és újra megrendezésre került az esemény.

A 19. század végére az ünnepély lovas eseményei már kikoptak a programból, és a műsor már igencsak kezdett a mai Okotberfest-hez hasonlítani. A sör árusításának engedélyezése például az 1880-as évektől kezdődően vált engedélyezetté, illetve az első grillcsirke árus kitelepülésére is csupán az 1881-es esztendő folyamán került sor. Közel 400 kivilágított bódé és sátor került felállításra, valamint több száz sörfőzde képviseltette magát a fesztiválon.

Az 1910-es év igen kiemelkedő volt a fesztivál történetében, hiszen ebben az esztendőben vált 100 évessé a hagyomány. A jubileum alkalmából 12 ezer hektoliternyi sört mértek ki a németek. A leghatalmasabb sátor ekkor 12 ezer személyt tudott befogadni, ami már akkoriban is óriásinak számított. A sátor neve Bräurosl volt. Napjainkban a legnagyobb sátor befogadóképessége sem éri el ezt a méretet, hiszen a mai sátrak közül a legnagyobb „csupán” 10 ezer ember befogadására képes. Ez a manapság működő óriás sátor nem más, mint a Hofbräu-Festhalle.

A 20. században sajnálatos módon a két világháború miatt több éven át elmaradt az Oktoberfest megrendezése. Az első világháború miatt 1914 és 1918 között nem lett megtartva az esemény, míg 1939 és 1945 között a második világháború következtében maradt el. A háborúkat követő néhány évben csak kisebb fesztiválok keretében került megrendezésre az esemény. Az 1810-es esztendő óta számítva mindösszesen csupán 24 alkalommal maradt el az Oktoberfest.

Az esemény megnyitására az 1950-es évektől kezdődően külön tradíció áll fenn. Ez a jellegzetes és elmaradhatatlan mozzanat nem más, mint az, hogy a főpolgármester egy csapra vert söröshordó csapját egy kalapács segítségével leüti. A hagyományt Thomas Wimmer indította el, ugyanis ő volt az, aki 1950-ben főpolgármesterként leütötte az első csapra vert söröshordó csapját.

Az Oktoberfest a 20. századra a világ legnagyobb népünnepélyévé nőtte ki magát, ahová a Föld minden pontjáról érkeznek új és már vissza-visszatérő látogatók.
Manapság már inkább a sörről, a szórakozásról, a vidámságról és az önfeledt ünneplésről szól. Kezdetben teljes egészében októberben került megrendezésre, mára már ez is megváltozott, hiszen az ünnepségnek csupán az utolsó hete esik a hűvösebb, csapadékosabb októberi hónapra. Az ünnepség ugyanis, hagyományosan ma már szeptember végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Évente megközelítőleg 6 millió vendég látogat el az Oktoberfestre, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legjelentősebb és legkedveltebb programjává vált a müncheni sörünnepély. Számos külföldről érkezett turista utazik Németországba a népünnepély idején. Többek között japánok, amerikaiak, ausztrálok, magyarok és olaszok is megfordulnak az óriási sörsátrakban.

A túlzott alkoholfogyasztás az Oktoberfesten is okozott már problémákat, ezért a szervezők az elmúlt években bevezették az úgynevezett „Nyugodt Wiesn” koncepciót. Ennek a lényege az, hogy este 18 óráig csupán 85 dB hangerővel szólhat a zene, ami nem lehet más, mint tradicionális fúvószene. A pop zene és napjaink slágerei csak ezt követően, este 6 óra után szólhat a sátrakban. Ennek köszönhetően, a szervezőknek sikerült elérniük azt, hogy egy kedves családi program maradhasson, ne pedig a féktelen bulizásról és alkoholizálásról szóljon.


Milyen egy átlagos nap az Oktoberfesten?

7.30 Beállsz a sorba
Itt igen gyakori, hogy várakozni vagy sorban állni kell. De ez annyira nem meglepő, ha azt nézzük, ez végül is Disneyland - rengeteg sörrel.

8.00-ra már erőteljesen tolnak majd hátulról, ami teljesen felfoghatatlan, hiszen arra készülünk itt mindannyian, hogy többezredmagunkkal igyunk sört egy óriási sátorban egész nap.


9.00 Belépsz végre a kiválasztott sátorba. Majd leesik az állad milyen óriási is valójában.

A sátrak nagy része óriási és többezer fő befogadására képes, ám mindegyiknek másmilyen az atmoszférája. Míg az egyikben megtalálod azokat a nagyöregeket, akik már tinédzserkorukban is ugyanitt ittak, amikor te még meg sem születtél, a másikban pedig a legőrültebb partiarcok gyülekeznek megdöbbentő fordulatokat produkálva percről-percre.

9.15 Még egy kicsit tovább várakozol

Csak mert bejutottál egy sátorba és helyet foglaltál, nem jelenti azt, hogy egyből sört is kapsz. Nem lehet rendelni egészen 9.30-ig, vagy ameddig egy pincér nem dönt úgy, hogy a Te asztalod felé veszi az irányt. Szóval jön a pózolás és szelfizés, és később rájössz, mennyire jó ötlet is volt ez, ugyanis legalább lesznek vállalható képeid, amiket meg tudsz mutatni a családnak.

10.00 Megérkezik az első literes korsó söröd

Egy kedves pincérnő végre megkérdezi tőled, mit szeretnél és a napnak ebben a szakában egyetlen választási lehetőséged van: SÖRT! A sör egyetlen méretben érkezik az Oktoberfesten, ami ÓRIÁSI! Egy teljes liter habos, jéghideg élvezet. Két kéz kell majd hozzá, hogy meg tud emelni.

10.30 Ráeszmélsz, hogy már majdnem megittad az első korsóval

Máskor talán több időbe telik, de mivel ez a korsó maga a tökély volt ízre és hőmérsékletre is, illetve már hajnal óta erre szomjaztál, igen gyorsan lecsúszott.

11.00 Egy kicsit már becsíptél

Az Oktoberfest-es söröknek ugyanis magasabb az alkoholtartalma a szokásosnál. Míg a szokás szerint elfogyasztott sörök 4-5%-osak, addig az Oktoberfesten 6% a minimum, de inkább annál erősebb sörökkel fogsz találkozni.

És jusson eszedbe, még nem is reggeliztél semmit.

11.30 Ráeszmélsz, hogy mentem éhenhalsz

Rendelsz egy perecet. Vagy wurstot. Vagy csirkét.

A pincérek folyamatosan, őrült módon megpakolt, gigantikus tálcákkal rohangálnak.

12.30 Rendelsz egy újabb sört

Lenézel és nem hiszel a szemednek: a nadrágszáraid nedvesek. Méghozzá sörtől! Mivel az a padló, ami néhány órával azelőtt még tiszta és száraz volt, most úgy néz ki, mint egy bár padlója záráskor.

Ijedten tekintesz az órára. Alig múlt dél.

13.00 Kívülállónak érzed magad, mert nincs rajtad hagyományos Oktoberfest szerelés

A nők hagyományosan dirndl-t, míg a férfiak lederhosen-t viselnek. És bár nagyon szerettél volna beruházni Te is erre az autentikus bajor darabra, mivel 100 euró körül mozog az áruk, úgy döntöttél ezt most inkább kihagyod. Szóval most a sima farmer-pulcsi összeállításodban kicsit úgy érzed magad, mint aki elfelejtett beöltözni egy farsangi bulira.

14.30 Énekelsz
https://www.youtube.com/watch?v=119n0sl7HZ4

Nagyjából percenként felcsendül ez a dal és mindenki elkezdi énekelni. Persze egy szót sem értesz belőle, hiszen már mindenki kicsit artikulálatlan, de azért megpróbálsz a tömeggel tartani.

15.30 Új barátokra teszel szert

A világ minden tájáról vannak itt emberek. Ugyanolyan eséllyel futsz bele akár egy olasz már-nagyon-részeg-alig-bír-a-lábán-állni társaságba, vagy nagyon hangosan mulatozó angolokba, esetleg kissé megszeppent amerikaiak csoportosulásába.

15.45 Belenézel mindenki szemébe, aki csak közel jön hozzád

A németeknél nem szokás koccintani a korsókkal, ők csak egymás szemébe néznek, miközben azt mondják PROST! Nagyon komolyan veszik ezt a szokást, egyes elméletek szerint, ha nem nézel a másik szemébe, 7 éven keresztül borzasztó szexben lesz csak részed. Nézz mindenkinek a szemébe!

16.00 Már 7 órája ugyanabban a sátorban ülsz és ez csak most tűnik fel

Sátrat váltasz, kipróbálsz egy másik fajta sört, egy másik Spätzle-t, stb stb.

16.30 Elveszel

Megpróbáltál elmenni vécére a sátorhoz legközelebb eső mellékhelyiség-blokkhoz, de a tömeg kissé elsodort és most nem találsz senkit. Sok szerencsét a túlterhelt mobilhálózattal.

17.00 Üljünk fel valamire!

Rájössz, hogy ez mennyire nem volt jó ötlet.

De ez igazán csak 30 méter magasban csúcsosodik ki.

18.00 Kidőlsz

Majd másnap kezded újra az egészet.


Receptajánló
Bajor csülök
Hozzávalók / 4 adag
• 2 kg sertéscsülök (hátsó)
• 1 tk só
• 0.5 teáskanál bors
• 0.5 fej fokhagyma
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 4 db babérlevél
• 2 db húsleves
• 1 teáskanál köménymag
• 2.5 dl sör

Elkészítés:
Alaposan megmossuk és megtisztítjuk a csülköket.
Nagy fazékban a sóból, borsból, fokhagymából, vöröshagymából, babérlevélből és a köményből páclevet készítünk annyi vízzel, ami ellepi a csülköket. Ebben 1-2 napot állni hagyjuk.
A húsleves hozzáadásával és víz pótlásával a páclében lévő csülköt feltesszük 2 -3 órát főni lassú tűzön.
Az előfőzött csülköket zsírozott tepsire fektetjük, és sütőben kezdjük sütni jó 1 órán keresztül. Fél óra elteltével megkenegetjük a sörrel, ettől szép fényes és ropogós lesz a bőre. (Ezek után én még 3-szor kenjük még, és a sütés vége előtt 10 perccel a hőfokot 270 fokra kapcsoljuk.)
Éles késsel felszeleteljük, és tálaljuk.

Diós-sörös kenyér
Hozzávalók / 4 adag
• 35 dkg finomliszt
• 7 dkg rozsliszt
• 1 tasak (7 gr) instant élesztő
• 2 teáskanál só
• 8 dkg dió (durvára vágva)
• 1.5 dl barna sör
• 2 dl víz

Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrjuk össze a sörrel és 2 dl langyos vízzel, majd dagasszuk ki.
Kelesszük szobahőmérsékleten 18 órát.
Gyúrjuk át lisztezett felületen.
A sütőt melegítsük elő 250 fokra.
Tegyük a megformázott kenyeret sütőpapírral bélelt fedeles kerámiatálba, 30 percig lefedve süssük, majd fedő nélkül még 20 percet.