EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A kutatások szerint a szőlő egyes ősi fajtái majdhogy nem egyidősek az emberiséggel. A szőlőtermesztést – mint sok mást is – a rómaiak már nagyon magas fokon művelték. Columella 12 kötetes műve, a De Rustica részletesen ismerteti a bő termés titkait, a szőlő megművelésének fortélyait. A magyarság története is szinte összeforrt a szőlőtermesztéssel. Nyelvemlékeink között már a honfoglalás tájékáról fellelhetünk szőlővel kapcsolatos kifejezéseket. Az idők során a szőlőt nem is kizárólag borkészítésre használták. Régóta ismert gyógyító hatása. Nem volt ritka, hogy eleink a betegeknek is pár fürt szőlőt vittek.
A szőlő rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: kiemelkedő a C- és B-vitamin tartalma, valamint sok benne a magnézium, kálium, a cink, a vas és a szelén. A vörös szőlő még gazdagabb ásványi anyagokban: vértisztító hatású, magas a flavonoid tartalma. A szőlő minden fajtája nagyszerű béltisztító. Egyedül súlyosabb stádiumú cukorbetegeknek nem ajánlott magas cukortartalma miatt. Viszont kimondottan ajánlható veseproblémákkal küzdőknek, mivel nagyon jól áttisztítja a vesét.
A szőlőnek több száz fajtája ismert, de nekünk elég a két nagyobb csoportot megkülönböztetni: a borszőlőt és csemegeszőlőt. Ha a szőlőt ételek ízesítéséhez, gazdagításához használjuk, akkor lehetőség szerint csemegefajtát válasszunk. A szőlővel főzés kapcsán nem feledkezhetünk el a mazsoláról és a szőlőlevélről sem. A mazsola aszalt, szárított szőlő, cukortartalma több mint hatvan százalék. A világ szinte minden nemzeti konyháján előfordul. A szőlőlevél idehaza főleg savanyításnál használatos, de a balkáni országokban ennél sokkal népszerűbb. Számtalan töltött szőlőlevél recept ismeretes – a töltelékek fajtája több tucatnyi: húsos, rizses, túrós, zöldséges és ezek különböző kombinációi, de a szőlőlevélbe csavarva süthetünk halat és szárnyast is.
A különleges, magnélküli szőlőfajták sütemények készítésénél ajánlatosak. Ha szőlős süteményt sütünk, akkor hempergessük meg a szemeket lisztbe, hogy ne szálljanak le a tészta aljára. A mazsolát felhasználás előtt áztassuk kis időre vízbe, vörösborba, rumba, konyakba vagy forró tejbe, attól függően, hogy milyen fogást készítünk vele.
A szőlőmag hatásai az emberi szervezetre
A szőlőmagban rejlő hatóanyagok – polifenolok – gátolják az öregedés folyamatait, az erek falát rugalmassá teszik. Védi az érrendszert a meszesedéstől, így csökkenti a trombózisveszélyt is. A látás javításban is nagy szerepet játszik. Serkenti a kötőszövetek tartalmának megújulását. Jótékonyan befolyásolja a vér koleszterinszintjét, megelőzi a szívbetegségek kialakulását, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.
Erősen antioxidáns hatású, így védi a sejtek genetikai anyagát a károsodások ellen, jó eséllyel előzve meg ezzel a rák kialakulását. Gyulladás gátló hatása sem elhanyagolható, valamint erősíti a szervezetet a stressz ellen.
A szőlőmagban található antioxidánsok képesek átjutni a véragy gáton, így megóvják az agy sejtjeit a káros szabad gyököktől.
A szőlőmag összességében nagyon jó immunrendszer erősítő, így számos szezonális betegség – influenza, vírusos felső-légúti gyulladások – megelőzhetőek vele.
Töltött szőlőlevél
4 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, apróra vágva,1 csokor petrezselyem, apróra vágva, 2 nagyobb paradicsom, apró kockára vágva, 2 pohár rizs, 3 evőkanál apóra vágott friss menta, 1 kiskanál fahéj, 1 evőkanál szójaszósz, olívaolaj, víz, só, 1 üveg tölteni való szőlőlevél, vagy 40 db szőlőlevél
Manapság nagyobb hipermarketekben kapható kész, üveges, tölteni való szőlőlevél. Ha friss szőlőlevélből készítjük, akkor a leveleket enyhén ecetes, vagy citromos-sós vízben addig, főzzük, amíg megpuhulnak. Az olívaolajt felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst, a mentalevelet, a citromlevet és felengedjük 3 pohár vízzel. Hozzáadjuk a kaprot, a petrezselymet, a sót, és 10 percig közepes lángon főzzük. Elzárjuk a lángot, és fedő alatt hagyjuk állni legalább 1 órát. A szőlőleveleket kiterítjük egy lapos tányérra úgy, hogy a csúcsuk lefelé mutasson. A középső vastag eret és szárat eltávolítjuk. Az alsó részükre teszünk – egy teáskanálnyi tölteléket, két oldalukat behajtjuk és feltekerjük, mint a töltött káposztát (két oldalt a leveleket mindig hajtsuk be). Ezután kibélelünk egy peremes tálat szőlőlevelekkel és a tekercseket rárakjuk szorosan egymás mellé. Ha megtelt a tál, akkor lefedjük szőlőlevéllel és alá öntünk egy pohár hideg vizet (esetleg vizes bort). Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon fél órát pároljuk (nem szabad a szőlőtekercseknek megpirulnia). Hőálló edényben tűzhelyen, takaréklángon is készíthetjük.
Rozmaringos szőlős polenta torta
24 dkg vaj, 19 dkg cukor, 3 tojás, 1 szál rozmaring, 2 citrom reszelt héja, 9,5 dkg polenta, 22,5 dkg mandulaliszt, 3 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 marék szőlő,
A krémhez: 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, 2 teáskanál porcukor
A tésztához egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Kihabosítunk 24 dkg vajat 19 dkg cukorral. Keverés közben egyesével hozzáadunk 3 tojást, 1 szál felaprított rozmaringot, majd belereszeljük 2 citrom héját. Hozzákeverünk 9,5 dkg polentát 22,5 dkg mandulalisztet, 3 dkg lisztet és egy 1 teáskanál sütőport. A végén hozzáadunk egy marék szőlőt, majd a tortaformába töltjük. 160 fokon 1 órán át sütjük, végül szobahőmérsékletűre hűtjük. A krémhez kihabosítunk 25 dkg mascarponet 1,5 dl tejszínnel és 2 teáskanál porcukorral. A tortára kenjük, majd friss szőlőszemekkel díszítjük.