EGAL-TEAM Kft. | 2017.12.13
Facebook E-mail
/

Reggeli nélkül indítani a napot, olyan, mint üzemanyag nélkül autóba ülni. A felmérések szerint azonban nem csak a felnőttek, a magyar gyerekek fele sem reggelizik. Pedig a szakemberek szerint ez a legfontosabb főétkezés, amelynek az energiabevitel 20 -30 százalékát kellene adnia.

A szakember szerint naponta ötször javasolt étkezni, és ezen belül a reggelinek kiemelt a jelentősége. A rendszeres reggelizés ugyanis csökkenti az elhízás veszélyét, segít koncentrálni, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, gyermekek esetében pedig hozzájárul a megfelelő növekedéshez. Ideális esetben a reggeli biztosítja a napi szükséges energiabevitel 20-30 százalékát.
"A három főétkezés: a reggeli, az ebéd és a vacsora fontossága ebben a sorrendben csökken. Ha valaki kevesebbet vacsorázik, az nem probléma, de a reggeli kihagyása például egy fizikai munkát végző ember esetében ájulással, rosszulléttel is végződhet. A vércukorszint ugyanis reggeli nélkül, vagy nem megfelelő energiatartalmú reggeli fogyasztása mellett könnyen leeshet" vallják a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szakemberei.
A reggeli étkezés pótolja az éjszakai energiabevitelt-kiesést. Sokan úgy vélik, hogy ez felesleges, mivel alvás közben nem égetünk kalóriát. Ez azonban koránt sincs így: éjszaka ugyanúgy dobog a szív, működik az emésztőrendszer, mozgolódunk az ágyban.
Bőséges folyadék- és fehérjebevitelre van szükség reggel, hogy visszaadjuk a szervezetnek a nyolc-tíz órás energiabevitel-kiesést, reggelizni kell, és az sem mindegy, hogy mit.
Reggelinknek tartalmaznia kell gabonafélét, jó esetben gabonapelyhet vagy -csírát, teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, pékárut. Állati eredetű fehérjét, ami származhat tejből, tejtermékből, tojásból, húsból, halból, továbbá friss, lehetőleg idényjellegű, zöldséget, gyümölcsöt. Ezenkívül vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is legyen gazdag.


Ideális reggeli lehet egy pohár natúr joghurt zabpehellyel, friss zöldséggel vagy gyümölccsel, de választhatunk egy frissítő zöldfűszeres túrókrémet teljes kiőrlésű pékáruval, magvas kenyérrel, friss zöldségekkel. Készíthetünk magunknak különböző zöldségkrémeket, mint például a padlizsánkrém vagy a humusz.



De ezek mellett természetesen különösen fontos, a bőséges folyadékfogyasztás.
Ez lehet például ásványvíz, víz, frissen facsart gyümölcslé. A magas C-vitamin-tartalmú reggeli juice-ok, turmixok, smoothie-k fogyasztása például reggelink mellé kifejezetten előnyös téli, tavaszi időszakban, a meghűléses betegségek elkerülése és az elegendő rostbevitel érdekében.

Olyan italt érdemes fogyasztani reggel, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Gyermekek esetében kerülendő a kakaó, a cukros tea vagy a karamellás tej: a gyermekkori rutin ugyanis könnyen rossz szokássá válik, és bár a kisgyermekek még lemozogják a hozzáadott cukorként felvett plusz energiát, egy irodában dolgozó felnőttnél a plusz energia nem hasznosul, ami könnyen elhízáshoz vezethet.
A cukros tea fogyasztása csak speciális esetekben ajánlott, például meghűléses betegség miatti étvágytalanság esetén, vagy a terhesség kezdetén, a rosszullétek enyhítésére. Ilyenkor, annak ellenére, hogy nem kívánjuk az ételt, a szervezetnek ugyanúgy szüksége van az energiára, amelyet ily módon pótolhatunk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg mindennap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.



Nem elég azonban, ha a reggeli szerepel a napi étkezések között, arra is figyelni kell, hogy ki mit és mennyit eszik reggelire. A különböző korosztályok számára az ideális reggeli, alapjaiban hasonló, mennyiségileg viszont eltérő.
Kerüljük a túl zsíros, feldolgozott hústermékeket, mint például a felvágott, szafaládé vagy a szalonna és a magas cukortartalmú ételeket. Ezek gyakori fogyasztása magas energia- és zsírbevitelt eredményezhet, megterhelik a gyomrunkat, és ahelyett, hogy energikusnak éreznénk magunkat, lomhává tesznek minket.

Figyeljünk oda a sófogyasztásra is, ne sózzuk meg a zöldségeket, élvezzük az ételek természetes ízét. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a friss zöldségek rosttartalmuknál fogva elhúzódóbbá teszik a tápanyagok felszívódását, ezáltal hosszabb távon szolgáltatnak energiát a szervezetünk számára, megakadályozva azt, hogy a délelőtti órákban leessen a vércukorszintünk. Jó, ha tudjuk, hogy a rostok csak folyadék jelenlétében képesek kifejteni ezeket a jótékony tulajdonságaikat - ezért is fontos, hogy már reggel eleget igyunk.


A férfiak energiaszükséglete magasabb, mint a nőké, ezért reggelijük mennyiségben eltér egymástól, ám összetételét tekintve azonos. Különbség van még a fizikai- és ülőmunkát végzők reggelije között is.


Receptajánló:
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
• 2 db hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg)
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1/2 dl olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• citromlé
• só
• frissen őrölt bors

Elkészítés:
1. A padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyjuk állni, amíg a keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A padlizsán levét leszűrjük, és a szűrőben le is öblítjük. Ha lecsöpögött, felkockázzuk.
2. A felhevített olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk.
3. Turmixgépbe tesszük a padlizsánt, kevés citromlevet öntünk hozzá, beleszórjuk a zúzott fokhagymát, és pépesre törjük. Ha már teljesen kihűlt, megkóstoljuk, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítjük.

Mandulatejes spenótturmix
Hozzávalók:
1/2 banán
8 szem eper
1 marék friss bébi spenót
1 evőkanál őrölt lenmag
1 dl mandulatej


Elkészítés:
A banánt karikákra vágjuk, az epret kicsumázzuk, a spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük. Az összes alapanyagot a turmixba tesszük, majd hozzáadjuk a mandulatejet, és simává mixeljük. Pohárba öntjük, majd beleszórjuk a lenmagot és elkeverjük.