EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.18
Facebook E-mail
/

A ma ismert fondü Svájc területéről ered. A hegyek között, világtól elzárva valahogy ki kellett húzni a zord téli időszakot. A korlátozott lehetőségek és a találékonyság szülte, hogy a már megszáradt, kemény sajtot edényben felolvasztották, és abba kiszáradt kenyeret mártottak. Így csináltak a maradékból kielégítő és finom ételt.

Maga a szó francia eredetű (fondue bourgignonne), és azt a cserép, vagy rézedényben készült ételtípust jelenti, amely alatt tálaláskor meggyújthatunk egy spirituszégőt, hogy a kész mártást folyamatosan meleg hőmérsékleten tarthassuk. Így a nyári kirándulások, piknikek tűzkörüli barátságos hangulatát meleg szobában felidézve,– ami különösen télen előnyös – meglehetősen ínycsiklandozó, krémes ételt fogyaszthatunk. A krémes szószban egy speciális, hosszúkás, kétélű fondü villa segítségével különböző ételeket (pirítós, hús, zöldség) forgathatunk meg.
Sajtfondü
A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele.
Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.
A sajtba mártogathatunk kenyérkockát, párolt zöldséget, de akár nyerset is. Ínyencek pedig szőlőszemet, kockázott körtét vagy almát, esetleg diót...
Húsos, halas, zöldséges...
A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges fondük is, amelyek kínából érkeztek hozzánk valamikor, bár mostanra 1000 féle módon variáltuk őket mi magunk is.
Ezeknél a „kínai” fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.
Nagyon lényeges ennél a fondünél, hogy különféle szószokat kínáljunk hozzá. Ez adja meg a lényegét!
Alaptudnivalók fondükészítéshez:
1. Szükséged van egy olyan edényre, amit a tűzhelyen is használhatsz, és amit tálaláskor az asztalra téve, egy spirituszégő segítségével evés közben is melegen tudsz tartani. (Legjobb a speciális fondü-készlet, ehhez adnak speciális hosszú nyelű, kétfogú villát is.)
2. Fogyaszthatsz hozzá bagettet szeletelve, vagy fél szeletekbe vágva, vagy bármilyen más fehér, teljes kiőrlésű, vagy barna kenyeret, nagyobb kockákra darabolva. A kockákat érdemes úgy felvágni, hogy minden darabra jusson héja is. 
3. A fondü lényege, hogy minél többféle (minimum kettő), jó minőségű, könnyen olvadó sajtból álljon. Ehhez nagyon jók a svájci, francia, vagy német sajtok (Gruyère, Ementáli, Appenzell, Freiburger Vacherin, Gouda stb.), a mozzarellát - bár jelentősen olcsóbb - felejtsd el és hagyd meg inkább a pizzának, mivel állagra inkább nyúlik, mintsem olvadna. A sajtokat érdemes nagyobb lyukú reszelőn lereszelni így könnyebben felhasználható.
4. Kiváló sűrítőanyag lehet egy evőkanálnyi kukoricaliszt, vagy étkezési keményítő. 
5. Ha a fondü nagyon összesűrűsödne, akkor önts hozzá egy kevés felmelegített bort.
Az eredeti recept: A fondü cserépedényének belsejét először átdörzsölik egy gerezd fokhagymával, majd összekevernek benne 40 dekányi gruyére sajtot (kemény, édeskés-sós ízű) egy evőkanál kukoricalisztet és 3,5 dl fehérbort. Ehhez egy evőkanál frissen facsart citromlét adnak. Később hozzáadják az elmaradhatatlan Vacherin Fribourgeois (erős ízű, fehér színű, lágy) sajtot és kis lángon folytonosan keverik. A sajtokat fele-fele arányban teszik a tálba. Végül csipetnyi Cayenne borssal ízesítik. Elsősorban baguette-tel szokták fogyasztani, de például friss vagy párolt zöldségekkel, héjában sült meleg burgonyával, fűszerezett sült virslivel, apró húsgolyókkal, Pármai sonkával, esetleg garnélarákkal is mártogathatsz.
 
A fondü bármilyen alkalommal segítségedre lehet, ha összejövetelt szervezel, de nincs kedved főzőcskézni. Ha olyan társaságot hívsz meg, ahol nem mindenki ismeri egymást, a közös mártogatás, sütögetés remek alkalom az ismerkedésre, beszélgetésre, így a jó hangulat garantált.