EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.19
Facebook E-mail
/

Nemrég még a kiváltságosok eledele volt, ma már bárki beszerezheti, különösen szezon alatt, ami áprilistól júliusig tart. Az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó, de ennek ellenére igencsak egészséges növényünkről most ejtünk pár szót.

A spárgaként, egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). A világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos terülteken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. Egy német mondás szerint ’János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!’.
A spárga hajtása igen gazdag remekül emészthető rostokban. Ezek közül inulintartalma kiemelkedő, az inulinról azt lehet tudni, hogy a hasznos bélbaktériumok tápláléka. Vitaminok közül A, B, C vitamint, valamint a boldogság vitaminjaként is emlegetett folsavat tartalmazza nagy mennyiségben. Ásványi anyagok közül a káliumtartalma kiemelkedő. A makrókhoz visszatérve a rostokon kívül szinte semennyi szénhidrátot sem tartalmaz, igaz proteint és zsírt sem. De hát ez nem is gond, hiszen pont ez miatt nevetségesen kevés, 17-18 kalória van 100 grammjában. És mivel általában köretként fogyasztjuk ez nagy előny, főleg, ha formában szeretnénk maradni. További jó hír, hogy a növénynek van egy enyhe vízhajtó hatása. Rendszeres fogyasztás esetén eltávolítja a zsírpárnához kapcsolódó víz egy részét, így karcsúsít és a vízzel együtt eltávolítja a testben lévő méreganyagok egy részét is. A teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy vesepanaszok, vagy komolyabb gyulladások esetén nem javasolt a fogyasztása.
A spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.


Zöld vagy fehér spárga? Zöld! Ez nem is kérdés. Hogy miért? A fehér a föld alatt növekszik, így kevesebb fény kap és ezért sokkal kevesebb mikronutriens is képződik benne. A zölddel ellentétben hiányzik belőle a klorofil, rutin és egy különleges anyag is a protodioscin. Ez utóbbiról kevés szó esik, hiszen elég kevés élelmiszerben van, pl. a királydinnyében (ismertebb nevén tribullus terretris). Nos igen, ez az anyag a férfiakra nagyon jó hatással van. Növeli a tesztoszteront, elősegíti a szexuális egészséget és az erőt. Mindez annyira működik, hogy már ókori feljegyzések is ajánlották a spárgát afrodiziákumként. (Természetesen csak a test saját optimális szintjéig emeli, ezért nők számára nem jelent veszélyt). Szóval mindezek a hasznos anyagok hiányoznak a világos színű spárgából, de ez mellett kevésbé zsengébb, fásabb állagú is. Szóval minden érv a zöld spárga mellett szól.

Ebból a zöldségből szezonban érdemes feltankolni. Ez idő alatt a legfinomabb (és persze a legolcsóbb is). Mivel ez a spárga csak kis ideig tud friss maradni a vásárláskor ügyeljünk, hogy lédús roppanós szálakat válasszunk, és amikor hazaérünk elkészítésig csavarjuk körbe egy nedves konyharuhával és helyezzük a hűtőbe, így tovább frissek maradnak. Igaz így is ajánlott 2 napon belül fogyasztani. Elkészítéskor a szár alját tapogassuk meg és ha fásnak ítéljük, akkor vastagabban pucoljuk az alsó 3-4 centit. (Ezért érdemes vastagabbakat választanunk, így pucolás után több marad.) Ha zöld spárgát vásárolunk, akkor többi részét nem is kell megpucolni. Szezonon kívül csak a gyorsfagyasztott verziókat ajánljuk, mert ezekben még marad némi hasznos mikronutriens is az üveges verziókkal ellentétben.



Készíthető belőle leves, szósz, töltött húsok is. Azonban leginkább az egyszerű párolt változatát szokták fogyasztani. A legegyszerűbb, ha a spárgákat praktikusan összekötözve forró vízbe helyezzük és 15-20 perc alatt megfőzzük. Ennél kifinomultabb módszer, ha párolóedényben készítjük el. (Egy tipp, ha szemet gyönyörködtető spárgát szeretnénk: a főző vízbe facsarjunk egy fél citromot. Ez megóvja a növény szép, zöld színét.) Remekül illenek hozzá a fokhagymás öntetek, grillezett húsok, lágy buggyantott tojás, vagy a lágyabb állagú sajtok.
Ha szeretnénk többet kihozni belőle, akkor készíthetünk pirított spárgát is. Készítsünk keveréket 2 evőkanál olívaolajból, 1 kanál balzsamecetből, 2 zúzott fokhagymából és keverjük el ízlés szerint sóval és borssal. Tegyük a spárgákat egy lapos műanyag dobozba és öntsük le ezzel az olajos keverékkel. Ha mindenhol egyenletesen befedte, akkor előmelegített serpenyőben 5-10 percig süssük attól függően, hogy mennyire zsenge a spárga.
A növény egyébként nyersen is fogyasztható, de ebben a formában nem igazán élvezhető, ezért inkább zöldséglevekhez, krémekhez adhatjuk.

Receptajánló:
Spárgakrémleves burgonyával és tökmaggal
Hozzávalók:

• 1 kg zsenge fehérspárga
• 2-3 db lisztes burgonya (kb. 25 dkg.)
• 5 dkg vaj
• ½ l tej
• ½ l víz
• 1 dl főzőtejszín
• 1 dundi gerezd fokhagyma
• 1 db nagyobbacska babérlevél
• 1-2 ág friss rozmaring levelei
• 1 db kisebb citrom frissen facsart leve
• 1 mokkáskanál cukor
• só, bors – ízlés szerint
• 4-5 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, nagyjából 1,5 -2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, főzni kezdjük, 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket. Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, egyet forralunk rajta.
A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadunk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.

A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadunk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.

A zsenge spárga ropogós kenyér- vagy zsemlekockákkal is nagyszerű előétel vagy köret lehet, ha kétféle spárgából készítjük, szemet gyönyörködtető finomság.

Spárga lepény - quiche recept
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
• 20 dkg liszt
• 1/2 dl víz
• 10 dkg vaj
• 1 csipet só

A feltéthez:
• 80 dkg spárga
• 3 tojás
• 100 g tejföl
• só, bors
• szerecsendió

Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, cipó alakúra formáljuk és letakarva 1 óra hosszat a hütőben pihentetjük.
Ezalatt előkészítjük a spárgát. Megmossuk, megtisztítjuk és forrásban lévő sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd szűrővel kiemelve lecsurgatjuk. A fejeket levágjuk, a szárát pedig 2-3 cm-es darabokra szeljük. Az egész tojásokat a tejföllel habosra keverjük, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a spárga darabokat. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Ráöntjük a spárga krémet, majd csillag alakban elhelyezzük a tetején a spárga fejeket. Előmelegített, 200°C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.