EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

szentmarton.jpg

A Márton nap a liba és az újbor fogyasztásáról szól. Mégis miért éppen liba? Szent Márton (koldusok és katonák védőszentje) a középkor egyik legnépszerűbb szentje már 12 éves korától úgy döntött, hogy életét Istennek és az emberek megsegítésének szenteli. Jótetteit látva püspökké akarták szentelni, de ő egy liba ólban rejtőzött el, hogy ne találjanak rá. A legenda úgy tartja, hogy a libák olyan hangosan kezdtek el gágogni, hogy végül nem menekülhetett meg Márton a püspöki tisztségtől.

A libafogyasztással kapcsolatban is keringenek legendák. Az egyik szerint, ha valaki nem eszik Márton napon libát, egész évben koplalni fog. 

 

A liba nem tartozik a legolcsóbban beszerezhető húsok közé.

Egy libalakoma ára: libacombot 1800Ft/kg körül is vehetünk már, a libamell valamivel drágább 2000Ft/kg körül mozog, és ez az ár jellemző az egész libákra is, természetesen kilónként. Ínyenceknek és tömött pénztárcájúaknak pedig a 7-8000ft/kg –os libamájat ajánljuk!

Milyen liba a jó liba?

A libák között megkülönböztetünk hús,pecsenye és hízott ludat. A 4-6 hónapig tartott, lábon is hízlalt libákból lesz a legfinomabb lakoma. Ebben a korban a legkedvezőbb ugyanis a hús-csont arányuk. Az ilyen húsludakat némi érzékkel mi is felismerhetjük a piacon, de azért kérdezzük bátran az eladót. Ismertetőjegyei: kellemes tapintású zsíros bőr, szép sárga szín, a bőr alatti zsír réteg legalább fél cm vastag, arányos testalkat, duzzadó mell, telt combok.

Mt kérdezzünk az eladótól?

Hány hónapig tartották? Legelt-e az állat? Kapott-e kukoricadarát? Ettől ugyanis szebb színű és jobb ízű lesz.

Hogyan süssük meg?

A libacombot például alapos megtisztítás után, sózzuk, borsozzuk és egy tepsibe helyezzük. Pici vizet öntünk rá, majd betesszük egy órára a sütőbe 200 fokon. Ez idő alatt zsírt ereszt majd, amit szépen leöntünk az egy óra elteltével. Megfordítjuk és 30-40 perc alatt ropogósra sütjük.