EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.23
Facebook E-mail
/

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (pl. kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában. Sajnos sok betegség okozója a tej.
Annak ellenére, hogy a hivatalos források átlagosan 10-15%-ra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon egyes szakértők az átlagnál magasabbra, 20-30%-ra, azaz 2-3 millió főre teszik azok számát, akiket ez a hiánybetegség érint.

A laktózérzékenység elterjedtsége nagymértékben függ a különböző etnikumok és népek gasztrokulturális jellemzőitől. Angliában például a lakosság 5-15%-a, Németországban 15%-a, Ausztriában 15-20%-a, Dél-Franciaországban 65%-a, az Egyesült Államokban 22%-a, Japánban 89%-a, Kínában pedig 93%-a laktózérzékeny. Az egyes etnikumok laktózérzékenysége közötti eltérés eredetét sokan a neolitikus korra vezetik vissza. A Mezopotámiában kettéváló népek közül a későbbi nomád állattenyésztők esetében az állatok húsa és teje képezte a táplálkozás alapját, így a laktózaktivitás fennmaradt a gyerekkoron túl is.
A tej szénhidráttartalmát adó kettős cukrot nevezzük tejcukornak, vagy másik nevén laktóznak.
Mivel úgy nevezett diszacharid, két összetevőből áll: glükózból (szőlőcukor), galaktózból.

Miért fontos a laktóz?

A legfontosabb az újszülött számára, hiszen, ezzel a szénhidráttal találkozik elsőként az anyatejes táplálkozás során.
Mivel a szénhidrát az ember számára az egyik legfontosabb tápanyag, mert az agy üzemanyaga, így ha az anyatejben nem lenne tejcukor, akkor az újszülött szénhidrát ellátása a szervezete számára nehezen lenne megoldható.
Az újszülött számára a fejlődéshez gyors energiát adó tápanyag.
Részt vesz a csontosodási folyamatban, elősegíti a kalcium felszívódását.
D –galaktóz komponensének egy része számos szövet részévé válik.

Intolerancia ≠ allergia!
Nincs tejérzékenység!

ALLERGIA

Az ételben található allergén (általában fehérje természetű) immunválaszt hoz létre.
Az allergiás reakció kialakulása nem függ az elfogyasztott étel mennyiségtől. A tehéntej-allergia valódi ételallergia, a tünetek az immunrendszer működésének zavarából erednek.

INTOLERANCIA

Nem immunológiai folyamat, szervezetünk nem termel ellenanyagokat.
A tünetek megjelenése, súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől.
A tejcukorérzékenység, vagy más néven laktózintolerancia nem allergia, tüneteit enzimhiány vagy csökkent működés okozza.

A laktóz-intolerancia tünetei a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek: kellemetlen közérzet, gyomorfájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger vagy hányás.
A tünetek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével, és az evés vagy ivás után körülbelül fél órával jelentkezik. A legtöbb tejcukorérzékeny bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani.
Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.
Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására:

Hidrogén kilégzési teszt,
Másik megoldás a vérvétel (vérszérum glükózszint mérés),
Laktóz tolerancia-vizsgálat,
Széklet savasságának megmérésével, illetve a bél szövettani vizsgálata.

Fogyasszon laktózmentes termékeket!

Nem a tejet-, és tejtermékeket kell elfelejteni, hanem csak a laktóztartalmú alapkészítményeket.
Sajnos a laktóztartalom nem csak a tej-, tejtermékek egyedisége, hiszen feldolgozott élelmiszerek, készételek is tartalmazhatlak tejszármazékot így laktózt is!
Számos gyógyszergyári termék készítéséhez is segédanyagként laktózt adnak. Ennek mennyisége általában nem elegendő a panaszok kiváltásához. Súlyosabb cukoranyagcsere-zavarok (galaktózémia) esetén viszont csak a teljes laktómentesség engedhető meg.

Receptajánló:

Sült cukkini és paprika

Hozzávalók négy személyre:

4 db t. v. paprika,
1 db cukkini,
5 evőkanál étolaj,
1/2 mokkáskanál só,
1/2 mokkáskanál garantáltan gluténmentes őrölt csemegepaprika,
1 mokkáskanálnyi házilag őrölt fekete bors,
1 mokkáskanálnyi házilag őrölt fehér bors.

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

A paprikát és a cukkinit alapos mosás után lecsöpögtetjük. A paprikát cikkekre vágjuk, a cukkinit pedig rézsút felszeleteljük. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, és folyamatosan sózva, illetve forgatva, kisütjük benne a paprika- és cukkiniszeleteket. Ha valaki nem szereti a paprika héját, lehúzhatja azt, sütés után könnyen eltávolítható. Tálalás előtt megszórjuk a fehér borssal, a fekete borssal, az őrölt csemegepaprikával. Ízlés szerint fogyasztható vagy díszíthető zöldfűszerekkel.

Tipp:
Előételnek, kerti partihoz kiváló glutén-, tej- és tojásmentes pirítóssal, zsömlével, kiflivel. Készíthetjük grillezve is.

Gombás sertéssült

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb egy darabban,
50 dkg friss csiperke gomba,
3 dkg laktózmentes vaj,
2-3 evőkanál napraforgó olaj,
2 db kápia paprika,
3 db paradicsom,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 mokkáskanál só.

Elkészítése:

A sertéscombot megtisztítjuk. Éjszakára egy evőkanál olajból és egy mokkáskanál sóból pácot készítünk, bekenjük vele a combot és hűtőszekrényben, letakarva állni hagyjuk. Másnap a húst néhány helyen beirdaljuk, a vágásokba vékonyra szeltet fokhagymadarabkákat dugunk. A paradicsomot és a megtisztított gombát cikkelyekre, a kápia paprikát hosszú szeletekre vágjuk. A combot tepsibe helyezzük, köré halmozzuk a gombát, paradicsomot, paprikát. A vajat a húsra szeljük, a másik evőkanál olajat a zöldségekre csurgatjuk. Két deciliter vizet öntünk a hús köré, letakarjuk alufóliával és 200 fokon puhára sütjük. (Időnként érdemes ellenőrizni a húst, ha szükséges, a hús alól elpárolgott vizet meleg vízzel pótolni. Ha túl erősen sülne a hús légkeveréses villanysütőben vagy gázsütőben, elég 180 fokon sütni tovább.)

Karobital

Azok is szeretik a csokis italokat, akik nem fogyaszthatnak csokoládét, kakaót. Ez utóbbit remekül lehet helyettesíteni a szentjánoskenyérfa terméséből készült karobporral. Diétás boltokban beszerezhető, felhasználása azonos a kakaóval.

Hozzávalók két személyre:

4 dl natúr, gluténtól és tejtől mentes rizsital,
1 evőkanál barna nádcukor,
1 evőkanál garantáltan gluténmentes karobpor,
2 dl gluténtól és tejtől mentes, növényi eredetű, tejszínt helyettesítő krém,
2 mokkáskanál házilag őrölt fahéj.

Elkészítése:

A rizstejet a cukorral, a karobporral (1 mokkáskanálnyit félreteszünk a díszítéshez), a fahéjjal és 4 evőkanál növényi eredetű tejszínt helyettesítő krémmel turmixoljuk. A többi krémből habot készítünk. Az italt poharakba öntjük, habot teszünk a tetejére, és kevés karobporral megszórjuk. Gyümölcsdarabkákkal is díszíthetjük.

A Melódin Éttermek által ajánlott termékek

Magic Milk laktózmentes termékcsalád: laktáz enzim hozzáadásával a tejből nem a laktózt vonják ki, hanem mikroorganizmusokból kivont ß-galaktozidáz enzimet adagolnak a tejhez, ami glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot. Az eredmény: 0,1% alatti tejcukor tartalom.
Melódin Paleo cukrászkészítmények
Melódin Mentes cukrászkészítmények
Melódin Szupernyers sütemények

A Magic Milk új termékkel jelentkezik, amely hamarosan megtalálható lesz nálunk is. A Magic Milk gyümölcsjoghurtok valódi gyümölcsdarabokkal készültek őszibarack, eper, meggy, erdei gyümölcs ízben.