EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A TÉLI IDŐSZAKBAN ÉRDEMES RENDSZERESEN FOGYASZTANI ASZALVÁNYOKAT, HISZEN ÉDESSÉG IRÁNTI VÁGYUNKAT TERMÉSZETES MÓDON TUDJUK KIELÉGÍTENI, UGYANAKKOR MEGFELELŐ VITAMINHOZ ÉS ÁSVÁNYI ANYAGHOZ IS HOZZÁJUTHATUNK. A TÉLI ÍNSÉGES IDŐSZAKBAN KIEMELTEN FONTOS A SZEREPÜK A KIEGYENSÚLYOZOTT, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSBAN. 

Miért fogyasszuk?

• Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.
• Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.
• Igen magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.
• Telítettségérzetet biztosítanak.
• Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.

Legismertebb képviselőik: szilva, alma, körte, sárgabarack, meggy, áfonya, eper, szőlő (mazsola), füge, datolya, banán, ananász, mangó, papaya.

Hogyan aszaljunk?

Ha otthoni aszalásra adnánk a fejünket, tartsuk be az alábbi dolgokat!

1.Gyűjtsünk össze teljesen friss, ép és egészséges gyümölcsszemeket.
2.Alaposan mossuk meg, csöpögtessük le és töröljük szinte szárazra.
3.A nagyobb gyümölcsöket szeleteljük fel a kívánt nagyságra (szükség esetén meg is hámozhatjuk őket), és ha van nagy magjuk vagy magházuk, azt távolítsuk el belőlük.
4.Helyezzük egymás mellé szellősen az aszaló felületre. Végezhetjük a fonnyasztást sütőben, kemencében, aszalógépben, vagy nyáron szabad levegőn (napon) is. A lényeg, hogy alacsony hőmérsékleten (kb. 60 fokon, bár gyümölcsönként ez eltérő), hosszú ideig (kb. 6 órától több napig is eltarthat, a módszertől függően) történjen a művelet, amíg a gyümölcs elveszti víztartalmának kb. 80%-át. A napon való aszaláskor mozgassuk át többször a gyümölcsöket. A végtermék maradjon ruganyos, de megnyomva, már ne lehessen belőle folyadékot kipréselni.
5.Az elkészült aszalványokat száraz, szellős, hűvös helyen, dobozban érdemes tárolni. Ezek szavatossága akár egy év is lehet.

RECEPTAJÁNLÓ

Aszalt gyümölcsös torta

Hozzávalók:

• 20 dkg liszt,
• 15 dkg vaj,
• 5 dkg mandula,
• 1 db narancs,
• 2 db tojás,
• 10 dkg kristálycukor,
• ízlés szerint só.

Töltelékhez:

• 10 dkg aszalt sárgabarack,
• 10 dkg aszalt szilva,
• 6 dkg kristálycukor,
• 3 evőkanál méz,
• 8 dkg liszt,
• 3 db tojás,
• 4 dkg vaj,
• 1 nagyobb alma,
• 1 nagyobb narancs,
• 3 dkg fenyőmag,
• ízlés szerint só.

Elkészítés:

Daráljuk finomra a mandulát egy evőkanálnyi cukorral a mixerben. Daraboljuk fel a vajat, morzsoljuk el a liszttel. Alakítsunk ki középen egy mélyedést, majd gyűjtsük ide 2 tojás sárgáját, a reszelt narancshéjat és egy kevés sót. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Fontos, hogy a kezeink hidegek legyenek. Formázzuk a tésztát cipó alakúra, majd tegyük frissentartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe.
A krémhez olvasszuk meg a vajat vízfürdőbe állított főzőedényben. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Gyűjtsük egy tálba a mézet, a cukrot, egy csipet sót, az egész tojást és 2 tojássárgáját. Tegyük a tálat vízfürdőbe, majd kezdjük el összedolgozni a kézi habverővel, miközben melegítjük. Addig verjük, míg habos krémet nem kapunk. Emeljük ki a tálat a vízfürdőből. Szitáljuk a krémhez a lisztet, valamint adjuk hozzá a narancs levét, lereszelt héját és a langyos olvasztott vajat.
Nyújtsuk a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra. Vajazzuk és lisztezzük a 24 cm-es formát. Melegítsük a sütőt a kívánt hőmérsékletre (gázsütőt 170 fokra, elektromost 190-re). Egyengessük a tésztát a formába. Igazgassuk el az oldalát, és szurkáljuk meg az alját egy villával.
Vagdaljuk fel az aszalt szilvát és sárgabarackot vágódeszkán egy széles pengéjű késsel. Szórjuk meg a tésztát a gyümölccsel. Hámozzuk meg az almát, aprítsuk fel, majd terítsük az aszalt gyümölcsre. Simítsuk rá a krémet. Hintsük meg a tölteléket fenyőmaggal, végül süssük a tortát 40 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni.

Csirkemell aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

• 60 dkg csirkemellfilé,
• 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs,
• 2 fej vöröshagyma,
• 1-2 gerezd fokhagyma,
• 1-2 dl fehérbor,
• só,
• bors,
• olaj.

Elkészítés:

Összeszedünk mindenféle aszalványt (füge, szilva, szamóca, barack, mazsola, áfonya). A magokat - ha vannak - távolítsuk el, öntsünk rá annyi bort, hogy épp ellepje. 1-2 órát hagyjuk ázni.
A húst felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk. Forró olajban megsütjük, ha az egyik fele már kész, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és lassan megsütjük a húsok másik oldalát is.
A beáztatott aszalékokat - ha szükséges -daraboljuk fel. A sült szeleteket tegyük egy megfelelő nagyságú jénaiba, adjuk hozzá a sütőzsiradékot a hagymával együtt, és öntsük mellé/rá a gyümölcsöket és a boros áztatólevet. Fedjük le az edényt, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.

Aszaltszilva leves

Hozzávalók:

• 25 dkg magozott aszalt szilva,
• só,
• 1 db fahéjrúd,
• 2 db szegfűszeg,
• 5 dkg kristálycukor,
• 2 dl habtejszín.

Elkészítés:

Lábasba tesszük az aszalt szilvát, hozzáadunk 1 csipet sót, 6 dl vizet, beledobjuk a fahéjrudat a szegfűszegekkel együtt, és felforraljuk. Ezután kiszedünk a levesből 8 db szilvát, és durvára vágjuk azokat. További 10 percig forraljuk a levest, majd a fahéjrúd és a szegfűszegek eltávolítása után hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejszínt. Ismét felforraljuk, végül lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük. A durvára vágott aszalt szilvával megszórva tálaljuk. Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kevés tejföllel.