EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.23
Facebook E-mail
/

Végre itt az eperszezon, a tavasz egyik legjobban várt időszaka. Az egyik legfinomabb gyümölcs, édes, lédús, zamatos, gondolatára is összefut a nyál a szánkban. De amit a boltban, vagy a piacon megveszel, az nem eper.
Tudod mi a különbség az eper és a szamóca között? Ne aggódj, az emberek abszolút többsége nem, vagy rosszul tudja.

Legtöbben azt hisszük, hogy a nagyobb az eper, a kisebb a szamóca. Még a piacon a kofák és árusok is így tudják.
Az igazság az, hogy csak szamóca van. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Hogy mi az eper? Ami a fán nő.

Az eper (Morus) kétféle fán termő gyümölcs, a Morus alba – fehér eperfa, ami és a Morus nigra – fekete eperfa, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük. Emellett még van több fajtája is, amelyek Magyarországon nem honosak. Piacokon nem nagyon találkozhatunk a gyümölcsével, melynek oka az is, hogy nem elálló gyümölcs, leszedés után néhány órán belül fel kell dolgozni. Viszont akár egy hónapig is folyamatosan érik. A fehér eperfa június-júliusban hozza mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni.
A sokkal népszerűbb fekete faeper később, nyár végén érik, belőle befőttet, gyümölcslevet vagy eperbort készíthetünk. Akinek terem az udvarán, az leszedése után befőzheti vagy lefagyaszthatja, így egész évben sokat ehet vagy ihat belőle.

Amit mi epernek ismerünk, az a szamóca. Az összes.
A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik.
És most jön a különbség. A termesztett szamóca fajokat egyszer csak elkezdték földiepernek nevezni. Később ez módosult, lustaságból kikopott előle a "földi",
és így eszünk azóta epret.

Az is érdekes, hogy a szamóca gyümölcse valójában nem termés. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. Mi ezt a vacokot (nem vackot) esszük.

Az eper valódi csodaszer, mely segít megőrizni az egészségedet és a szépségedet is. Többszáz évvel ezelőtt elsősorban gyógynövényként tartották számon, és csak a 14. századtól lett a gasztronómiában is kedvelt gyümölcs.
Az ízletes, piros eper rengeteg antioxidánst tartalmaz, rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szervezetedben lévő káros, többek között az öregedésért is felelős szabadgyökök számát. C-vitamin is van a gyümölcsben bőven: több, mint a narancsban vagy a citromban. E-vitamint és bőséggel tartalmaz, ami a C-vitaminnal együtt kiváló vértisztító hatást kölcsönöz a gyümölcsnek. Az eper ezenkívül tele van B2-, B5-, B6- és K-vitaminnal is, melyek erősítik az immunrendszert.
További jótékony hatása, hogy csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyérelmeszedés és a rák kialakulásának kockázatát. Magas rost- és víztartalma miatt hamar eltelíti a gyomrot, vagyis gyorsan és hosszú időre csökkenti az étvágyat, ami miatt diétákhoz is kiváló.

A tavaszi méregtelenítésekhez szinte kötelező, mivel különleges sóoldó tulajdonságának köszönhetően beindítja a szervezet természetes méregtelenítő mechanizmusát. Frissen nagyszerű fiatalító arcpakolásként is használhatod, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, ezáltal kisimítják a ráncokat. Az eper nagyon hamar, már néhány napon belül megromlik, ezért turmixolva krémként, vagy szemenként is érdemes belőle több adaggal lefagyasztani, így az eper jótékony hatását szezonon kívül is élvezheted.

• A földieper gyökerének kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó hatással bír, főzetével pedig hasmenést és vérhast is gyógyítanak.
• Az eperlevél teájával bélfertőzést lehet kezelni, de ekcéma és vérszegénység esetén is javasolt a fogyasztása. Rendkívül erős lázcsillapító hatással bír.
• A gyümölcs fogyasztása epe- és vesebántalmak esetén, reuma és köszvény kezelésére különösen ajánlható.
• A szamóca fogyasztása serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat.
• Természetes fájdalomcsillapító.
• Remekül oltja a szomjúságot.
• Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók kedvenc gyümölcsének számít. Mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.
• Magas az antioxidáns tartalmának köszönhetően daganatellenes hatása is ismert.
• Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, ezáltal a szívinfarktust is.
• Az eperben lévő cink és a C-vitamin együttesen a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszerünket.



Az eper használata külsőleg

• Teája égési sérülésekre is használható, túl sok napozás után kellemesen hűsíti a leégett bőrt, öblögetésnél enyhíti a torokfájást, ínygyulladást.
• Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.
• Vértisztító és baktériumölő hatással is rendelkezik, ezért problémás bőr esetén is ajánlható.
• Az eperből arcpakolást is készíthetünk. Használhatjuk önmagában, de keverhetjük barna cukorral, így egy kellemes bőrradírt kapunk. Ha zsíros a bőröd, célszerű joghurttal keverni, ha pedig száraz, akkor tejszínnel. A pakolást hagyd fent 15 percig az arcodon. Utána azt tapasztalhatod, hogy bőröd tiszta és feszes lesz.
• A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha 5 percig a fogunkon hagyjuk.

Érdemes néha epernapot tartani – amikor kizárólag epret fogyasztasz -, hiszen az eper belsőleg is jó hatással van a bőrre, tisztítja és megerősíti azt. Ha ez nem megoldható számodra, akkor legalább az eperszezonban fogyassz naponta 20-25 dkg epret.


Receptajánló:
Gyors eperleves
Hozzávalók:
• 50 dkg eper
• 2 dl tejszín
• 5 dl tej vagy víz
• ha szükséges, méz az édesítéshez

Elkészítése:
Az epret megmossuk, felszeleteljük . Az egyik feléhez adjuk hozzá a tejet (vizet), és turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen. Ezek után tegyük bele a maradék epret, és jól hűtsük le.

Kókuszpelyhes eperkocka
Hozzávalók:
Egy 20 X 20 cm-es négyzet alakú tepsihez:
A tésztához:
• 2 közepes méretű tojás
• 10 dkg rétesliszt
• 5 dkg kukoricakeményítő
• 5 dkg kókuszreszelék
• 7 dkg porcukor
• 10 dkg jó minőségű, puha vaj
• 1,5 dl sovány tej
• 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
• 1/4 csomag sütőpor
• 1 kis csipet só
• A töltelékhez:
• 50 dkg friss eper
• 2 evőkanál eperlekvár
• 25 dkg mascarpone
• 2 dl habtejszín
• 2 evőkanál porcukor
• 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

A tetejére:
• 5 dkg szárított kókuszpehely (kókuszchips)


Elkészítés:
A szárított kókuszpelyhet a 1,5 dl tejjel felforraljuk, majd leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ennyi idő alatt a pelyhek megpuhulnak, és olyanok lesznek, mintha friss kókuszdió belsejéből sikerült volna szép vékonyra szeletelni őket. A tejet mérőpohárba öntjük, amennyit a kókusz magába szívott, annyit hideg tejjel pótoljuk.

A tésztához a kókuszreszeléket zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, lehűtjük.
Egy 20 X 20 cm-es levehető aljú, magas falú sütőformát sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy az oldalára és az aljára is kerül sütőpapír, melyet kevés vajjal rögzítjük.
A lisztet, kukoricakeményítőt, sót, sütőport keverőtálba szitáljuk, elkeverjük. A 2 egész tojást a 7 dkg porcukorral, elektromos habverő segítségével egy mély tálban krémesre verjük, hozzáadjuk a vajat, majd fokozatosan a kókusz aromájú tejet. A pirított kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit hozzáadjuk a tojásos keverékhez, majd óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes elegyet, az egészet piskótához hasonló tésztává dolgozzuk.
A kész tésztát egyenletesen elosztjuk az előkészített sütőformában. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük (nem légkeveréses gázsütőnél: 4-es fokozat), kb. 15-17 perc alatt megsütjük. A tésztán érdemes tűpróbát végezni: akkor van kész, ha teteje lyukacsos-ruganyos, és nem tapad a beleszúrt tűre!
A tésztát a formában hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a tölteléket: az eperszemeket alaposan megmossuk, nagyjából 10 dkg-nyit 2 evőkanál házi eperlekvárral rúdmixer segítségével pépesítünk. A többit éles késsel nagyon vékony, 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk.

A hideg tejszínt közepesen kemény habbá verjük. A mascarponét a vaníliával, cukorral habosra keverjük, majd hozzáadom a közepes keménységű tejszínt, és az egészből könnyű krémet keverünk.
A már teljesen kihűlt tésztalapra (a tepsiben hagyva!) halmozzuk a tejszínes krémet. Ehhez az egészet csillagcsőves habzsákba szedjük, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta felszínén, nagyjából 1 evőkanálnyit hagyunk a végén a habzsákban. Az eperpürét – néhány teáskanálnyi kivételével – absztrakt vonalakban rákanalazzuk a krémre. Az eperszeleteket félig belenyomva a krémes alapba, szép sorban elrendezzük a tetején.
A maradék eperpürével meglocsoljuk az epreket, a habzsákból kis rózsákat nyomunk az eprek tetejére – ez lényegében ragasztó funkciót tölt be, hogy a kókuszpelyhek szépen simuljanak az eprek tetejére. Végül a puha kókuszpelyhekkel gazdagon megszórjuk a süteményt.
Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, vízbe mártott késsel 5 X 5 cm-es kockákra vágva tálaljuk.