EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

A liszt a legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Nélküle szinte elképzelhetetlen a táplálkozás. Gondolj csak a gőzölgő, ropogós héjú, friss, meleg, fehér kenyérre. Ugye beleharapnál? Rossz hírem van, rosszul tennéd.
Az őseink nem hagyományos búzából, hanem hajdinából, tönkölybúzából vagy árpából készítettek kenyeret, melybe belekerült a búzaszem héja is, más néven korpa. Tehát vehetjük úgy, hogy teljes kiőrlésű kenyeret ettek.
Az évek, évtizedek múlásával, az emberiség arra törekedett, hogy minél jobban finomítsák a liszt állagát, minél jobban kiszűrjék belőle a búzaszemek héját, állaga minél lágyabb legyen. Innen az elnevezés is: finomliszt. Igen ám, de a finomliszt a sok finomítási eljárás során eljutott arra a szintre, hogy sokkal kevesebb rostanyagot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű társa. Pedig a szervezetednek minél több rostra és ballasztanyagra van szüksége, a megfelelő anyagcsere működéshez.
Sajnos a fehér liszt egyszerű szénhidrát, így lényegében ugyanazt okozza szervezetedben, mint a cukor. A fehér liszt csak a gabonaszem belsejét, az úgynevezett liszttestet tartalmazza, mely fehérjében és szénhidrátban gazdag. Nincs benne sem a búzacsíra, sem a búzahéjak, vagyis a korpa. A szénhidrát gyorsan felszívódik, melynek következménye, hogy a vércukor szinted hirtelen emeli meg, majd rövid idő elteltével, ugyanolyan hirtelen le is viszi.
Ekkor lép fel az úgynevezett „farkas éhség”, amikor úgy érzed, hogy azonnal enned kell valamit, különben éhen halsz. Hosszú távon a fehér liszt és a belőle készített péksütemények fogyasztása, elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet.
Változtatni a megszokott, berögződött szokásokon nem könnyű, de az egészséged érdekében, muszáj.

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza az egész gabonaszemet, így a rostanyagokban gazdag korpát is. De nézzük csak, mi mindent tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt. Gazdag B1 vitaminban, mely a szénhidrát anyagcserében tölt be fontos szerepet. A B-5 vitamin tartalma hozzájárul a szírsavak és a szénhidrátok lebontásához, elősegíti az idegrendszer egészséges működését

A zsírok és szénhidrátok lebontását segíti a pantoténsav. Tartalmaz ásványi anyagokat is, úgy mint a magnézium, a réz, a szelén, melyek az ideg- és izom működéshez elengedhetetlenek. A teljes kiőrlésű lisztek közül válaszd a tönkölybúza lisztet, a Graham-lisztet vagy a rozslisztet.

Zabliszt
A legújabb kutatások szerint a legjobb liszt a zabpehelyliszt. Magas a rost, a fehérje és E – vitamin tartalma.
Rostokban, ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag, a rendszeres fogyasztása remek hatással van a koleszterinszintre, és serkenti az egészséges bélműködést. A rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkező zabból készült liszt a tápanyag-összetételét nézve a fehér liszt egyik legjobb alternatívája.

Hajdinaliszt
A hajdinaliszt gluténmentes, kapható sötét és világos változatban is. A rosttartalma sokszorosa a fehér lisztének, és 77 százalékkal tartalmaz egészséges, telítetlen zsírsavakat. Könnyen emészthető, a szervezetnek fontos vitaminokban dús, és nagyon egészséges: erősíti a szív- és érrendszert, valamint a kötőszöveteket is.


Tönkölyliszt, tönkölybúza liszt
A tönkölybúza az egyik legproblémamentesebb bio-módon termeszthető növény: természeténél fogva elnyomja a környezetében levő gyomokat, ezáltal a neveléséhez nem szükséges semmilyen vegyszer. Az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat szinte kivétel nélkül tartalmazza, kiválóan erősíti az immunrendszert, és rostban gazdag: tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést.
Egyedülálló a vitamin és ásványianyag-tartalma: kiemelkedően gazdag E-vitaminban, szinte az összes B-vitamint tartalmazza. Az ebből készült ételek kalcium, foszfor, magnézium és szelén tartalma akár hat, nyolcszorosa is lehet a többi búzából készült élelmiszernek. A fehér liszthez képest alacsonyabb a szénhidráttartalma, és jóval lassabban szívódik fel, így cukorbeteg étrendben is joggal kaphat helyet.

Ez nem egy új divatirányzat, ez hosszútávon az egészséged feltétele.
Péksüteményeknél kerüld a cukros, élesztős, fehérlisztből készült termékeket. Válaszd helyettük a teljes kiőrlésű lisztből készült társaikat.

Ha szereted a tésztás ételeket, és nem tudsz, vagy nem szeretnél megválni tőlük, válaszd az alternatív liszteket.


Receptajánló:

Tonhalas pizza, a tészták szerelmeseinek

Hozzávalók a tésztához (2 db gáztepsi méretű tésztához):
• 40 dkg teljes kiőrlésű Graham–liszt vagy zabpehely liszt
• 1 csomag szárított élesztő
• 2,5 dl meleg víz
• 1 kávéskanál méz
• 1 teáskanál só
• 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a feltéthez:
• 2 doboz saját levében eltett tonhalkonzerv
• 1 nagy pohár natúr joghurt
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 4-5 szem koktél paradicsom
• 20-30 dkg pizza mozzarella
• 1 citrom
• 1 teáskanál oregánó
• 1 teáskanál bazsalikom
• 1 teáskanál kakukkfű
• 1 kávéskanál bors
• 1 kávéskanál só

Elkészítése:
A tésztához az élesztőt add a kéz meleg vízben feloldott mézhez és várd meg, míg az élesztő felhabosodik (felfut). Arra figyelj, hogy ne legyen túl meleg a víz, mert akkor az élesztőd nem fog felfutni.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, az olívaolajat, majd tedd bele a felfuttatott élesztőt. A liszt mindig legyen szobahőmérsékletű, különben nagyon kihűti az élesztőt és akkor nem fog megkelni a tésztád. Az alapanyagokat jól dolgozd össze. Figyelj rá, hogy a tészta ne ragadjon, és ne legyen túl kemény sem. Ezután 20–30 percig konyharuhával letakarva meleg helyen pihentesd.
Közben a tonhalról öntsd le a lét, és csepegtesd le. A sajtot reszeld le, a hagymát pucold meg és vékonyan felkarikázd fel. A paradicsomokat és a citromot mosd meg, a paradicsomot vágd félbe, a citromot vékonyan szeleteld fel. A fűszereket keverd össze.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen alaposan gyúrd át, majd vedd ketté. Nálunk a papírvékony tészta a nyerő, ezért egy gáz tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal, majd lapogasd ki benne a tészta felét.
A tésztát kend meg a natúr joghurttal, szórd meg a fűszerek 1/4 részével, szórd rá a sajtot. Ezután dobáld rá a tonhal felét, a paradicsomok felét, a citrom felét és a hagyma felét. Ezután újra szórd meg a fűszerek 1/4 részével. Tedd sütőbe körülbelül 15-20 perce, közben készítsd el a tészta másik felét is.

Palacsinta- teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből

Hozzávalók / 4 adag:
• 2 db tojás (nagy)
• 2.5 dl tej
• 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
• 1 csipet stevia
• 2 teáskanál kókuszzsír
• 1 csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze egy mixer segítségével alacsony fokozaton. Ha a tészta habzik, akkor hagyjuk ülni néhány percig.
Zsírozzunk ki egy nagy palacsinta sütőt, hevítsük fel a kókuszzsírt, majd öntsünk bele egy merőkanál tésztát. (A palacsintasütő méretétől függően ez lehet több, illetve kevesebb is.)
Süssük a palacsintát, amíg az alja világos barnává válik, majd fordítsuk meg.
Süssük a palacsinta másik oldalát fél percig, majd tegyük egy tányérra.
Ismételjük amíg el nem fogy a tészta. (Kb. 15 db átlagos méretű palacsinta készíthető ebből a mennyiségből.)
Kedvünk szerint töltsük.