EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

A karamell valószínűleg a cukorsüveg (latinul Cannamella) szóból ered. Bár a cukrot már több ezer éve ismeri az emberiség, valószínűleg a 17. századi Amerikában készítettek először vajból és karamellizált cukorból apró édességeket, addig a finomított cukor túl drága és nehezen beszerezhető volt. A 19. században a répacukorgyártással teljesen átalakult cukoripar nagy volumenű termelése tette lehetővé, hogy a karamelles édességek terén is óriási változások kezdődjenek.
Hogyan készül a karamell?
Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak.

Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg olyan dologhoz használják, amiről nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét. Több sörfajta, barna kenyér, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt.

Mire használhatjuk?
A karamell nemcsak édességekben nagyon finom. Kitűnő és különleges vendégváró is lehet a juharszirupból készített karamellizált répa. Az édes ízek kedvelői csirkét is megbolondíthatnak karamellszósszal. Karácsonykor érdemes kipróbálni ezt a dán receptet, mely különösen finom párolt lilahagymával a karamellás krumpli mellé. Libamájhoz is illenek az édeskés ízek, akár karamellizált dió is jól harmonizál vele.
Kóstoltátok már a hagymalekvárt? Érdemes! Ehhez is karamellizált barnacukor kell.
A karamell természetesen az édességeknél, desszerteknél játszik fontosabb szerepet Karamelltorta, -fagylalt, -likőr, -szósz, -mártás készülhet vele, vagy használhatjuk tortadíszítésre is.
Franciaországban nagy hagyománya van a vajkaramellának, a Bretagne-i régióban az extra minőségű vajból különleges karamellt készítenek. Tőlük ered a híres creme caramel is, mely nem más, mint egy karamellás, tojásos édesség. Fahéjas változatban is nagyon kedvelt és finom. Megvan a lengyel krowka? Még ma is kapható és sokan szeretjük. Óvodai íz élményeket idézhet a karamellás tej, de érdemes megkóstolni a cikkünk végén található karamell likőrt is.
Érdekességek
A sós karamell első hallásra bizarrabbnak hangzik, mint amilyen valójában. A végeredmény nem sós íz, hanem karamell íz egyel erősebb fokozaton. A csipet sótól a karamell nem egyszerűen csak édes, hanem sokkal mélyebb, intenzívebb ízű lesz. Ugyanúgy, ahogy bizonyos sós ételek esetében egy csipet cukor még inkább kihozza az ízeket. Végül is, sütés-főzésnél is úgy tanultuk nagyanyáinktól, hogy só mindenbe kell, még az édességek, desszertek nagy részébe is.
Sós vajkaramella

Hozzávalók kb. 60-70 darabhoz: 15 dkg kristálycukor, 15 dkg szirup (Golden syrup, vagy kukoricaszirup),10 dkg jó minőségű sós vaj (ill. normál vaj + 1kávéskanál só)
Elkészítés: Egy (kb. 16x22 cm-es) tepsit vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, és picit beolajozzuk. A cukrot és a szirupot egy lábasba tesszük, és alacsony fokozaton keverés nélkül teljesen összeolvasztjuk. Amikor a karamell sötétarany, levesszük a főzőlapról, és kis adagonként hozzákeverjük a vajat. Gyorsan összedolgozzuk, mert ekkor már hirtelen kezd el sűrűsödni. A masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Kihűtjük, majd lefedve néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk. Éles késsel 2x2cm-es kockákat vágunk belőle, amelyeket vagy üvegedényben tárolunk, vagy egyesével papírba csomagolunk. Desszertek, fagyik tetejére is lehet morzsolni, vagy tejszínben felolvasztani karamellmártáshoz.
Sós karamellás brownie
Hozzávalók / 4 adag:
A karamellhez: 10 dkg cukor, 4 ek vaj, 1 csipet só, 30 ml habtejszín (sűrű)
A tésztához: 85 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú, durvára vágott),115 g vaj, 200 g cukor (nálam 100 g), 2 db tojás (nagyobb),1 ek vanília kivonat, 1 csipet só, 85 g rizsliszt, 1 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés: Karamell készítése: a 4 ek vajat felolvasztjuk, félretesszük.
Egy teflonos edényt a tűzre teszünk, beleöntjük a kristálycukrot és karamellizáljuk. Ahogy olvadni kezd a cukor, mérsékeljük kissé a hőfokot (elektromos tűzhelyen 5-ös fokozat), átkeverjük, majd hagyjuk, hogy minden cukorszemcse elolvadjon és szép barna színt kapjon a folyadék.
Az edényt a tűzről lehúzva hozzáadjuk a vajat, elkeverjük.
A tejszínt és a sót is hozzáadjuk, elkeverjük, majd a tűzre visszatéve átforraljuk.
Vékonyan kiolajozott sütőpapírra öntjük a karamellt és hagyjuk kihűlni (kb. 20-40 perc, a kinti hőmérséklettől függően, de akár hűtőbe is tehetjük).
A kihűlt karamellt kockára vágjuk.
A tészta elkészítése: A sütőt 180 fokra kapcsoljuk, a tepsit sütőpapírral teljesen kibéleljük és vékonyan kivajazzuk (olvasztott vajjal).
A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk mikróban vagy gőz felett, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, géppel alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és alaposan kikeverjük a masszát. Lisztet, sót is a masszához adjuk, kanállal egyneművé keverjük a tésztát. A kibélelt sütőformába öntjük a masszát, megszórjuk a karamell kockákkal. Előmelegített sütőbe toljuk, 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! A langyosra hűlt sütit már szelhetjük és élvezhetjük, ahogy nyúlik a karamell :)
sütési hőfok: 180°C, sütési mód: alul-felül sütés, tepsi mérete: 20x27 cm