EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Januárban igencsak jót tesz a szervezetnek, ha a karácsonyi-újévi kiadós ünnepi menük után és a kalóriákban ugyancsak bővelkedő farsangi lakomák előtt, pihentetjük szervezetünket és könnyebb ételeket fogyasztunk. Na persze nem kell megijedni,  a könnyű diéta nem azt jelenti, hogy teljesen mellőzni kell a húsokat, a péksüteményeket és az édességeket, és azt sem, hogy íztelen ételeket fogyasszunk.

A könnyű, diétás étkek esetében csupán a zsírosabb húsfajtákat (például a sertést, kacsát, libát stb. és a belsőségeket), a szénhidrátban bővelkedő köreteket (sült krumpli) kell mellőzni, és helyette az egészségesebb (szárnyasok, pulyka stb.) húsféleségeket ajánlott a menüsorba felvenni, természetesen sok-sok párolt zöldséggel elkészítve. A „konyhatechnológiai” módok is legyenek ilyenkor gyomrot kímélőek: például ne bő zsiradékban süssük meg a húsokat, inkább alufóliában vagy grillen, s olyan edényekben, amelyek használatához nem vagy alig kell zsiradék. Akkor is növényi (napraforgó vagy olíva) olajat használjunk sütő- és főzőzsírok helyett. Köretnek bármilyen húsételhez kiválóak – és persze egészségesek – az enyhén párolt, roppanós zöldségek, és a telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal (olíva), valamint a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó magvakkal (dió, mandula, mogyoró stb.) készült zöldsaláták.

A reggelihez, vacsorához felkínált zsömle, kenyér is inkább teljes kiőrlésű lisztből készüljön, s a desszertekhez, süteményekhez is inkább a gyümölccsel, csökkent zsírtartalmú tejjel, túróval, joghurttal készült recepteket válasszunk, mintsem a bő vajkrémeseket. Együnk csak gyümölcsöt, de ihatunk frissen préselt zöldséglevet is.

Együnk jótékony magvakat!

A könnyű téli étrend elengedhetetlen kísérői a különféle magvak, melyekkel nemcsak ízletesebbé tehetjük az ételeket, de rengeteg hasznos anyagot is bevihetünk a szervezetbe. Például a két ünnep között – annak ellenére, hogy karácsonykor sokan fogyasztottak diós-mákos bejglit, mandulás édességeket, érdemes hetente néhányszor a menübe becsempészni például a diót, mandulát, tökmagot, szezám- és napraforgómagot, hiszen mindegyik bővelkedik vitaminban, telítetlen zsírsavakban, fehérjékben és ásványi anyagokban. A mandula például sok E-vitamint is tartalmaz, és jó hatással van a cukorbetegségre, míg a dió az egyik legfontosabb omega-3 zsírsavforrásunk, a vérnyomáscsökkentő képessége is kiváló. Ugyancsak a leghasznosabb magvak közé sorolható a szezámmag, melyben sok vas, magnézium, réz, cink, E- és B-vitamin található, de fontos fehérje- és rostforrás is. Kalciumtartalma (súlyarányosan) a tej kalciumtartalmának csaknem hatszorosa, B1-vitaminja pedig széppé teszi a bőrt, belsőleg pedig tisztítja a májat és erősíti a vesét. A bátrabbak bevehetik a két ünnep közti diétás táplálkozásba a lenmagot is, melynek fogyasztását hurutos betegségre, hasmenés ellen és fájdalomcsillapításra már Hippokratész is javasolta. B-vitamin tartalma miatt szintén jótékony hatással van a bőrre is: rendszeres fogyasztásával nemcsak a pattanásoktól, de akár az ekcémától és különböző sömöröktől is megszabadulhatunk. S persze itt van még a téli hónapok verhetetlen két „ételeleme”, a mák és a gesztenye, melyekkel utánozhatatlan aromájú, ugyanakkor kevés kalóriájú ételeket készíthetünk a család asztalára. A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban rendkívül gazdag. Az is régóta tudott, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású. A gesztenye – akár önállóan sütve, vagy ételek alkotórészeként – szintén sokak kedvence, így télidőben fogyasszunk hát belőle minél többet, akár nassolásképpen, persze ne agyoncukrozva! A natúr gyümölcs kiváló antioxidáns hatású, sejtvédő, dús E- és C-vitamin tartalmú, de magas a kálium-, magnézium- és foszfortartalma is.

A Melódin Éttermekben megtalálható Paleo és Fitt ételeink segítségedre lesznek a szervezeted regenerálódásában.