EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.20
Facebook E-mail
/

lenygel-gasztro.jpg

A lengyel konyhát csak szeretni lehet. Az egyszerűségéért, a jó minőségű alapanyagaiért, a remek ízekért.


A lengyel konyhát az ország hányattatott sorsa ellenére pozitívan befolyásolták a történelem zivataros évszázadai. A folyamatosan változó határok, uralkodók és szövetségesek jóvoltából az egyik leg sokszínűbb és legbefogadóbb konyhája lett Európának.


A lengyel konyhára nagy hatással volt Németország, Oroszország, Franciaország, valamint nekünk, magyaroknak is volt némi befolyásunk a lengyel íz világra. Ennek köszönhetően létezik a mi pörköltünkre emlékeztető ételük, és a környező országokban szintén kedvelt krumplilángos (Placki Ziemniaczane) is készül „po Wegiersku” – azaz magyar módra – pörkölttel. A Placki egyike a tipikusan utcán, séta közben fogyasztható ételeknek. Ilyen még a juhsajtból készített, füstölt vagy füstöletlen oscypek és a különböző töltetű, sós, esetleg édes pierogik.


A lengyel konyha alapeleme a hús. Elsősorban a sertéshús, de nagyon szívesen és gyakran esznek marhahúst és vadat is. A sertésből általában natúrszeletet, panírozott vagy töltött szeletet készítenek (kotlet schabowy), de kolbász (kiełbasa) formájában is fogyasztják. A lengyel kolbász a legtöbb esetben majorannával fűszerezett. Ezzel a kolbásszal gazdagítják a kedvelt krumplilevesüket, a Żurek-et is. A magyarokhoz hasonlóan, a lengyelek is szeretik a ropogósra sült csülköt (golonka), s a különféle egytálételeiket is gazdagon megrakják hússal. A hegyi patakoknak és a tengernek köszönhetően, a lengyelek szeretik a különféle halakat - a ropogósra sült pisztrángtól a marinált heringig.


A lengyel gasztronómia szerves részét képezi még a savanyú káposzta – amiből a híres Bigos (a magyar székelykáposzta rokona, édes-savanyú káposzta, kolbásszal és füstölt hússal)is készül -, a cékla ami szintén a szomszédos országokkal azonos alapokon nyugvó Barszcz leves alapja –, a sok erdei gomba, az uborka és a karalábé. A nagyon kedvelt majoranna mellett szívesen fűszereznek köménymaggal, kaporral és petrezselyemmel. A hideg éghajlatnak köszönhetően a lengyelek szeretik a tartalmas leveseket. Ha a kiválasztott leves mégsem bizonyulna elég tartalmasnak, akkor gyakorta kínálnak hozzá hússal vagy káposztával töltött rántott palacsintát (krokiety).


A lengyel konyhának erőssége a cukrászat. A kelt tésztás péksütemények széles választéka és annál is több cukrászsütemény lelhető fel náluk. A mai napig szokás Lengyelországban, hogy a háziasszonyok kilóra veszik a cukrászdákban az almás pitét (Szarlotka) vagy a különböző túrós, esetleg mákos süteményeket a vasárnapi ebédhez.


A lengyelek szeretnek kávézni. Általában törökösen főzik a kávét. Sokféle turmixot készítenek, előszeretettel isznak teákat, és szeretik a pohárban kínált kompótokat (ebből leggyakrabb az almával és rebarbarával készített). A hegyi falvakban csodálatos forrásvizeket találunk, s nem megvetendőek a lengyel alkoholos italok sem. Legismertebb sörük (piwo) a Żywiec, legnépszerűbb - nemzetközi szinten is ismert - italuk a rozsból készített Zubrowka. Az alkoholok mellé sörkorcsolya gyanánt gyakran esznek kerek perecet (precel) vagy egy kis sült hússal megbolondított zsírral megkent parasztkenyeret.


Ha Te is kedvet kaptál a lengyel konyhához, akkor egyik nemzeti ételüket a Bigos-t a héten megkóstolhatod éttermünkben.