EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.19
Facebook E-mail
/

A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, ha sokféle áll belőle rendelkezésünkre, vagyis a legjobb, ha magunk termesztjük. De nem csak a kerttel rendelkezők kiváltsága a friss zöldfűszer, elég egy napos ablak és egy balkonláda, hogy saját fűszernövénykertet telepítsünk.

A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.

Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet.
A gyógy- és fűszernövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes gyógymódokban és természetes ízekben bíznak. Nincs is jobb egy gazdagon fűszerezett fogásnál, a friss fűszerek sokkal intenzívebbek, illatosabbak, mint a szárított, zacskóban várakozó társaik.

Szerencsére a legtöbb gyógynövény jól tűri a cserepes létet. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, de jobb, ha kertészetekben kapható speciális fűszernövény föld keverékbe ültetjük és olyan cserépbe, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drénréteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a föld soha ne száradjon ki teljesen. Fontos kéthetente tápoldattal pótolni számukra a tápanyagot, csakis bio tápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket!

Ha nem elég a helyünk, akkor természetesen ültethetjük egymás mellé is növényeinket. Például a magasabbra növő fűszernövényeket (pl. levendula, kapor, rozmaring) társíthatjuk alacsonyabbakkal, mint pl. kakukkfű, mely kevésbé bokrosodik. Azonban összeültetésnél fontos, hogy mentát csakis egymagában tartsunk, mivel gyorsan terjed, gyökérről sarjad, így idővel mindent beborít és elnyom.

A fűszernövényeket 10-15 cm felett már kezdhetjük szüretelni (kivéve a zsázsát) és a többlettermést, akár le is fagyaszthatjuk így minőségvesztés nélkül télen is fogyaszthatjuk.
Szeretik a napos félárnyékos helyet, de nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.

Petrezselyem

Akár az olasz sima levelű petrezselymet választjuk a maga erős ízével és forróságtűrő tulajdonságával, akár az enyhébb ízű és tovább eltartható borzos levelűt, semmiképp sem foghatunk mellé.
A petrezselyem lehetővé teszi a többi hozzávaló ízvilágának kibontakozását.
Ezt a szép zöld növényt gyakran alábecsülik, pedig kiváló tápanyagforrás. Gazdag klorofillben, C vitaminban és vasban. A klorofill, - mint tudjuk,- elősegíti az oxigén metabolizmusát, ezáltal a petrezselyem képes a különböző szagok semlegesítésére. Épp ezért gyakran fogyasztják nyersen vacsora után, főként, ha fokhagymás étel került tálalásra, ugyanis kiválóan semlegesíti a szagokat. A petrezselyem mindezek mellett vízhajtó hatással is rendelkezik, segít a gyomorrontás enyhítésében, valamint köztudottan segíti a vér tisztulását.
Egyszerűen csak aprítsuk fel és adjuk olasz, vagy más ételekhez.
A borzos levelű metélőpetrezselymet inkább csak a főzés végén, vagy közvetlenül a felszolgálás előtt használjuk.

Oregánó

Mivel a szurokfűként is ismert fűszernövény vadon terem Olaszország és Görögország hegyein, ennek köszönhetően erős antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonsággal bír. Az „oregánó” szó jelentése görögül: „a hegy öröme”, ami igencsak találó elnevezése ennek az isteni fűszernek.

A görögök előszeretettel szórják a különböző feta sajt alapú salátákba, míg az olaszok paradicsomszószba keverve fogyasztják szívesen, pizzán vagy tésztán. Egy szelet fokhagymás kenyér egy kis aprított oregánóval fűszerezve igazi immunerősítőként szolgál tavasszal.

Bazsalikom

A bazsalikom nem csupán az egyik legfontosabb fűszer a gasztronómiában,de kiválóan segíti az emésztést, valamint nyugtatja az idegeket.
A friss bazsalikomot többnyire a francia és az olasz konyhában használják pesto vagy paradicsom alapú ételekhez. Szárított formában is megtalálható (ez azonban sokkal markánsabb, curry-re hajazó aromával rendelkezik). Dobjuk fel a csirkesalátát néhány friss bazsalikomlevéllel, vagy akár a pizzára is tehetjük feltétként.

Rozmaring

Örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény.

Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva rostonsülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.

A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Az ültetés ideje kora ősz, ezáltal még a tél beállta előtt megerősödik. Termékeny talajban, cserépben is nevelhető. Óvni kell a nedvességtől és a hidegtől.

Fűszervaj

250 g vaj
5 ek fűszernövény (pl: petrezselyem, turbolya, tárkony, snidling)
2 salotta, finomra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 kk cayenne-i bors
3 ek száraz fehérbor
½ citrom leve

A fűszernövények szezonálisan változhatnak, legalább négyfélét használjunk. A füveket finomra vágjuk, így keverjük a szobameleg vajhoz a többi hozzávalóval. Alaposan összekeverjük, hűtőszekrénybe tesszük.